Justin Timberlake koncertje kihúzta a gyufát az F1-es csapatoknál

Forma-1, USA Nagydíj
AUSTIN, TX - OCTOBER 23: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes F1 WO7 Mercedes PU106C Hybrid turbo leads Nico Rosberg of Germany driving the (6) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes F1 WO7 Mercedes PU106C Hybrid turbo, Daniel Ricciardo of Australia driving the (3) Red Bull Racing Red Bull-TAG Heuer RB12 TAG Heuer, Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing Red Bull-TAG Heuer RB12 TAG Heuer and the rest of the grid at the start during the United States Formula One Grand Prix at Circuit of The Americas on October 23, 2016 in Austin, United States. Lars Baron/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az USA Nagydíj szervezői a koncert nézőszámának növelése érdekében négyórás szünetet tartanának a szombati edzés és az időmérő között, de az unortodox menetrenddel nem értenek egyet a csapatok.

Az őszi USA Nagydíj szervezői szokatlan húzásra vetemedtek: a megszokott kettő helyett négy órányi szünetet tartanának a szombati szabadedzés vége (12 óra) és az időmérő kezdete (16 óra) között, hogy minél több néző maradjon a pályán tartott esti Justin Timberlake koncertre, és egyúttal a csak a bulira érkező vendégek közül megpróbáljanak minél többet becsalogatni az F1-re is.

Kérésükre az új menetrendet el is fogadta az FIA, ám elképzelhető, hogy végül visszaállítják az eredeti ütemtervet, mivel a mezőny tagjainak nagyon nincs ínyére a változtatás. A csapatmenedzserek Bakuban a csütörtöki megbeszélésen egyeztettek a témáról, és a Motorsport.com információi szerint

tiltakoznak a módosítás miatt.

A tavalyi USA Nagydíj rajtja Forrás: AFP/2016 Getty Images/Lars Baron

A hosszabb szünet ugyanis két órával megnyújtaná az eleve túlterhelt szerelők munkanapját, akiknek rendszerint a péntek nyúlik a leghosszabbra, és pont szombaton lenne lehetőségük normálisan szusszanni.

Az is a módosítás ellen szól, hogy az extra időt kihasználva egyes csapatok olyan alkatrészek cseréjéét is elvégezhetnék az időmérőre a teljesítmény növelése érdekében, amelyekre normál esetben nem lenne idejük. Emellett félő, hogy az USA GP szervezőinek lépése precedenst teremthet, és ha beindul a lavina, több versenyen borulhat a régóta bevált menetrend.

Változás Silverstone-ban is

A közelgő Brit Nagydíj programjában is lehet szokatlan újítás, bár ez nem az F1-et érinti:

a tervek szerint az F2 és a GP3 első edzéseit péntekről előrehoznák csütörtökre,

hogy ne legyen olyan sűrű a program. Az Autosportnak úgy nyilatkozott a silverstone-i pálya szóvivője, hogy "együtt dolgoznak az F1 és az FIA képviselőivel az ötlet megvalósításáért, de még semmi sem hivatalos".

A GP2 malajziai állomásán csütörtökönként rendezik az első edzést, és egyébként az Ausztrál Nagydíjon is úgy szokták kialakítani a programot, hogy csütörtöktől vasárnapig lehessen akciót látni a pályán.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!