Vágólapra másolva!
Szombaton rajtol a Daytonai 24 órás viadal, amelyen Fernando Alonso is részt vesz. A korábbi F1-es futamgyőztes Juan-Pablo Montoya szerint a spanyol világbajnoknak van esélye a győzelemre, de ha az nem jön össze, a verseny jó bemelegítés lehet Alonso másik kedvencére, a Le Mans-i 24 órásra.

Fernando Alonsóból a versengő természete, meg a Hondával végigszenvedett három F1-es szezon hozta ki, hogy új célokat tűzzön maga elé. Kétszer (2005, 2006) nyerte meg az F1-es világbajnoki címet és szintén kétszer (2006, 2007) a Monacói Nagydíjat. Tavaly az Indianapolisi 500 mérföldesen próbálta ki a tudását és nem is ment rosszul: végig az élbolyban tanyázott, 27 körön át vezetett, de egy motorhiba két vállra fektette.

Alonso ezen a hétvégén az amerikai sportkocsiversenyzés Mekkájában, a Daytonai 24 óráson tör új babérokra.

Az LMP2 kategóriás United Autosports színeiben, egy Ligier JS P217-es versenyautóval áll rajthoz a szombaton, magyar idő szerint este fél 9-kor kezdődő viadalon.

Fernando Alonso szerint az Indy-500 és a Daytonai 24 órás leginkább arra jó, hogy kilépjen a komfortzónájából és megmutassa, milyen jó versenyző Forrás: AFP/Getty Images/Dan Istitene

Egykori kollégája, az amerikai autós szakágakban is igen sikeres Juan-Pablo Montoya szerint minden feltétel adott, hogy Alonso jól szerepeljen Daytonában.

– mondta a kolumbiai pilóta a spanyol Marca sportlapnak. „Tavaly sem vallott szégyent [Indianapolisban], ott is jó volt a kocsija, és a Honda-motor remekül húzott, amíg ment. Csak egy technikai hiba tudta megállítani, de az Indy–500 már csak ilyen – mindennek jól kell működnie."

Legfrissebb: Alonso a 13. helyről rajtol Daytonában

Fernando Alonso a 13. rajthelyet szerezte meg a Daytonai 24 órás versenyre a (magyar idő szerint) csütörtökön, késő este megtartott kvalifikáción. A pole pozícióból a holland Renger van der Zande (Cadillac DPi), a 2. helyről a kétszeres Indy-500-as bajnok, brazil Hélio Castroneves (Penske Acura DPi), míg a 3. helyről a Bajnokok Tornája korábbi győztese, a portugál Filipe Albuquerque (Cadillac DPi) kezdheti meg a szombaton startoló Rolex Daytonai 24 órás viadalt.

A McLaren spanyol kiválósága először tavaly tavasszal beszélt arról, hogy új célja

az autósport „tripla koronájának" a megszerzése, ami az F1-es Monacói Nagydíj, az Indy–500 és a Le Mans-i 24 órás versenyek megnyerését jelenti,

és ami eddig egyedül Graham Hillnek sikerült.

– mondta félig viccelődve a kolumbiai, aki 2003-ban tudott nyerni Monacóban és eddig kétszer Indianapolisban.

Montoya egyszer már nyert az Indy-500-on, mielőtt az F1-be került, majd 2015-ben duplázott, de a NASCAR-sorozatban is nyert futamot a Ganassi-csapattal (a képen) Forrás: AFP

„Le Mans-nal kapcsolatban nem sokat tudok. Kíváncsian várom, hogyan alakulnak az ottani szabályok, és hogy a Penskének [Montoya csapatának] szándékában áll-e, hogy ott is rajthoz álljon. Szerintem menő lenne azt a versenyt is kipróbálni" – tette hozzá Montoya.

Fernando Alonso tavaly nem vallott szégyent az Indy-500-on sem Forrás: Origo

Alonso az első daytonai edzések után arról beszélt, hogy a saját határait próbálja feszegetni, amikor kilép a megszokott F1-es környezetből. „Mindig is ki akartam próbálni a tudásomat az autósport más kategóriáiban, mert ha az ember jobb versenyző szeretne lenni, akkor ezt kell tennie.

– nyilatkozta még január elején az ESPN-nek.

A spanyol kiválóság csapattársai az amerikai Phil Hanson és a McLaren új F1-es tesztpilótája, Lando Norris lesznek a hétvégi 24 órás viadalon.