Vágólapra másolva!
Pontosan fél évvel a Renault sokat vitatott lépése után a Ferrari is kulcsembert halászott el az FIA köreiből. Laurent Mekies eddig a szövetség biztonsági főnöke volt, emellett versenyigazgató-helyettesként is funkcionált.

"Kézigránáttal" zavarta meg az Ausztrál Nagydíj előtti csendes várakozást a Ferrari, amikor bejelentette, hogy Laurent Mekies szeptembertől az olasz gárda alkalmazásába áll. Mekies eddig a Nemzetközi Automobil-szövetség, vagyis

az FIA biztonsági szakosztályát vezette, emellett 2016 óta ő volt Charlie Whiting versenyigazgató helyettese.

„2018. szeptember 20-án Laurent Mekies úr csatlakozik a csapathoz. Közvetlenül Mattia Binotto technikai igazgató alá fog tartozni" – áll a Ferrari szűkszavú közleményében. A csapat egyelőre nem részletezte, hogy a 41 éves francia szakember milyen pozíciót fog betölteni Maranellóban.

Laurent Mekies a 2010-es évek elején a Toro Rosso főmérnöke volt, onnan igazolt át az FIA-hoz Forrás: AFP/Getty Images/Mark Thompson

Az FIA megerősítette, hogy Mekies június közepéig marad a szövetség alkalmazottja, valamint, hogy azonnali hatállyal megszüntetik a Forma–1 irányításában betöltött szerepét, így a versenyigazgató-helyettesi pozícióját is.

– áll a szövetség közleményében.

Éppen fél évvel ezelőtt, 2017. szeptember végén a Renault robbantott egy hasonló bombát, amikor bejelentették az FIA lengyel származású műszaki vezetője, Marcin Budkowski leigazolását. Az F1-es Munkacsoport tagjai – köztük a Mercedes, a Ferrari, a Red Bull, a McLaren és a Williams – a Maláj Nagydíj alatt válságtanácskozást tartottak, ahol megvitatták, hogy a szabályalkotó szervezet egy (volt) tagja milyen feltételekkel vállalhat munkát egy csapatnál.

Abban maradtak, hogy legalább 6 hónapnak kell eltelnie egy FIA-funkcionárius távozása és bármely F1-es csapatnál történő munkakezdése között.

A Ferrari egyelőre nem árulta el, mi lesz Mekies új szerepköre Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A Ferrari ezt úgy érte el, hogy kérvényezte az FIA-nál Mekies visszahívását minden hivatalos F1-es pozíciójából (a biztonsági vezetői poszt kivételével), illetve kérték a mielőbbi elengedését. A francia szakember június 21-ével kezdheti meg három hónapos kényszerszabadságát, mielőtt munkába állna Maranellóban.

Mekies 2001-ben az Arrowsnál kezdte F1-es pályafutását, majd

a Minardihoz vezetett az útja, ahol Baumgartner Zsolt mérnöke lett.

Amikor a Red Bull felvásárolta a Minardit, Mekies a Toro Rosso színeiben folytatta a pályafutását, innen 2014-ben távozott az FIA-hoz.