Vágólapra másolva!
A McLaren reagált elsőként a Ferrari lépésére, hogy az olaszok leszerződtették az FIA versenyigazgató-helyettesét, Laurent Mekiest. Eric Boullier szerint a Scuderia megszegte az F1-es csapatoknak adott becsületszavát.

A Ferrari szerdán délután jelentette be, hogy leszerződtette Laurent Mekiest, aki eddig a Nemzetközi Automobil-szövetség biztonsági igazgatója és versenyigazgató-helyettese volt. Egyelőre annyit tudni, hogy a Scuderia műszaki jellegű feladatokat szán a francia szakembernek (hiszen Mattia Binotto technikai igazgató alá osztották be), és hogy szeptember 20-án, a Szingapúri Nagydíj után kezd Maranellóban.

Ahogy várható volt, a Ferrari lépése felbőszítette az F1-es csapatokat.

A Motorsport.com úgy tudja, hogy több F1-es istálló vezetője is elégedetlen a döntéssel, ám eddig csak a McLaren sportigazgatója, Eric Boullier vállalta a nyilvánosságot.

A Ferrari szemtelen lépése felbőszítette az F1-es csapatokat, különösen a McLarent Forrás: DPPI/Florent Gooden

Az értetlenséggel vegyes rosszallás kiváltó oka a rövid határidő, amivel Mekies munkába állhat: június 20-ával léphet ki az FIA-tól, és három hónappal később már kezdhet is a Scuderiánál.

– idézi Boullier-t a Motorsport. „Különösen azért, mert a Stratégiai Munkacsoport legutóbbi ülésén minden csapat megegyezett abban, hogy 12 hónapon belül egyetlen műszaki területen dolgozó FIA-alkalmazott sem vállalhat munkát egy [F1-es] csapatnál."

Eric Boullier szerint a Ferrari és az FIA egyformán hibás döntést hozott Forrás: McLaren

Boullier és a McLaren mindkét felet hibáztatja:

Ebből kiderül, hogy a csapatok közötti konszenzus csak szóban, klasszikus angol kifejezéssel gentleman's agreement révén jött létre, vagyis nem fektették írásba.

Bernie Ecclestone híres volt arról, hogy a Forma-1-et illető kereskedelmi és egyéb ügyekben

sima kézfogással kötött üzletet, a szerződések megszövegezését későbbre hagyta.

Ez azonban inkább erősítette, mint gyengítette Ecclestone hitelességét, mert az F1 korábbi irányítója szinte mindig tartotta az adott szavát.