Vágólapra másolva!
A Forma-1 korábbi mindenható ura az autósport-történelem egy fontos darabját kaparintotta meg, amikor több, mint egymilliárd forintnak megfelelő euróért megvette Senna egyik különleges McLarenjét.

Bernie Ecclestone, a Forma-1 korábbi ügyvezetője sok egyéb mellett arról is híres, hogy F1-es autókat gyűjt. A 87 éves üzletember a Brabham-gyűjteménye mellé most egy igen különleges darabra csapott le, megvásárolta ugyanis azt a McLarent, amellyel a brazil legenda rekordot jelentő hatodik monacói győzelmét aratta.

A wokingiak MP4/8 kódjelű masináját Ecclestone a Bonhams aukciós ház monacói árverésén kaparintotta meg potom 4,197,500 euróért (1,3 milliárd forint). Ez az egyik legnagyobb összeg, amit valaha modern Forma-1-es autóért kifizettek. De nem a legnsgyobb, Michael Schumacher 2001-es, szintén monacói győztes Ferrarija például 7,5 millió dollárért (2 milliárd forint) kelt el a Sotheby's-nél tavaly novemberben.

Senna utolsó monacói győzelme felé száguld 1993-ban Forrás: AFP/-

Az MP4/8-as modell kasztnija a 6-os számot viseli, amit Senna nem csak Monacóban használt. A 4. helyezést érte el vele Magny Cours-ban, Hockenheimben és Spában, valamint 5. lett Silverstone-ban. Ezen kívül Montrealban és Monzában is ezzel versenyzett, míg Suzukában és Adelaide-ben tartalékautóként funkcionált.

Senna 1993-ban ezzel az autóval szerezte utolsó monacói győzelmét, amellyel megdöntötte Graham Hill rekordját. A mai napig a brazil az egyetlen, akinek hatszor sikerült nyernie a hercegségben.

Ecclestone-nak nem ez az első F1-es autója, az elmúlt években számos betonszaggatóra szert tett már, többek között korábbi csapatának, a Brabhamnek is számos modelljé vásárolta meg. A pletykák szerint rajta kívül egyébként még ketten érdeklődtek a 93-as McLaren iránt, az egyikük Ron Dennis, a csapat korábbi elnök-vezérigazgatója, a másik pedig Lewis Hamilton, aki saját bevallása szerint is a brazil világbajnokot tekinti példaképének.