Vágólapra másolva!
Amennyiben nem áll meg alatta az autó, Lewis Hamiltont nagy valószínűséggel kizárólag a Mercedes vezető stratégájának rossz döntése fosztotta volna meg a győzelemtől az Osztrák Nagydíjon. James Vowles már a futam alatt beismerte hibáját, a Mercedes pedig a jövőben is számít rá.

Végül műszaki hiba miatt esett ki mindkét Mercedes az Osztrák Nagydíjon, ám ha Lewis Hamilton autója végigbírja, most a csapat óriási taktikai baklövése lenne az egyetlen dolog, ami megfosztotta a győzelemtől. A láncreakciót a másik Ezüstnyíl hidraulikai hiba miatti kiállása indította el a 14. körben, amikor az istálló, később végzetesnek bizonyuló döntést hozva nem hívta ki kerékcserére Hamiltont, miközben a mögötte haladó Red Bullok és Ferrarik egyaránt a bokszba hajtottak.

James Vowles hibázott, az állását azonban nem kell féltenie Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Hamilton, miután konstatálta a hibát, igencsak kikelt magából a csapatrádión. „Mi a fene volt ez? Hogy nézhettük ezt be?" – fakadt ki még a kerékcseréje előtt. James Vowles, a Mercedes vezető stratégája már ekkor közbeszólt a rádióban és elismerte, hogy ő hibázott, majd a kiállás után ismét rászólt Hamilton fülére. „Én dobtam el a győzelmet ma, de megvan a lehetőséged, hogy felzárkózz. Hiszünk és bízunk benned, sajnálom" – mondta Vowles.

A futam után Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke mindenkit biztosított arról, hogy teljes mértékben megbíznak vezető stratégájukban, és nem terveznek változásokat a csapatban.


„Számomra James a valaha volt egyik legjobb. Nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki kiálljon és milliók füle hallatára beismerje a hibáját, hogy ezzel mentse, ami még menthető az eredmény szempontjából" – mondta Wolff.

Hamiltont a bocsánatkéréssel igyekezett motiválni a csapat Forrás: DPPI/Dppi

Nem megszokott, hogy a versenyek alatt a csapat ennyire nyíltan beismerje a rádióban, hogy valami félresiklott. Az ilyesmit leginkább zárt ajtók mögött, a verseny utáni megbeszélésen szokták elintézni.

– mondta Wolff. – Lewis felé is kifejeztük, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy mi siklott félre, és ez a mi hibánk. Segíteni akartunk neki, hogy tegye félre a gondolatait és hozza ki magából azt a teljesítményt, ami még benne van. Azzal, hogy beismertük a hibát, könnyebb volt ezt megtenni."

Hamilton a 2016-os Malajziai Nagydíj óta Ausztriában esett ki először Forrás: DPPI/Dppi

A Mercedes csapatfőnöke külön kitért Hamiltonra és megosztotta, hogy a brit mit mondott közvetlenül a futam utáni csapatmegbeszélésen. „Volt egy megbeszélésünk a verseny után, Lewis pedig azt mondta a rádióban, »nem tudom, hányan hallotok Brixworth-ben és Brackley-ben, de nem emlékszem, hogy mikor estem ki utoljára versenyen.

Fel kell állnunk ebből, nincs kétségem felőle, hogy erősen térünk vissza.« Ez Lewis gondolkodásmódja" – mondta Wolff.