Engedett a két kiscsapat, jöhet a párbeszéd az F1-ben

Horizontal
Sahara Force India F1 Team's Mexican driver Sergio Perez (L) and Sauber F1 Team's Brazilian driver Felipe Nasr drives during the third practice session during at Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England, on July 9, 2016, ahead of tomorrow's British Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
Visszavonta az F1 irányítóival szemben az EU-hoz benyújtott keresetét a Force India és a Sauber. A két csapat azért jelentette fel a sportág vezetőit, mert szerintük nem voltak transzparensek, nem kérték ki a véleményüket az új szabályok bevezetése előtt, és nem részesültek arányosan a sportág bevételeiből.

Visszavonta az Európai Unióhoz benyújtott keresetét a Force India és a Sauber csapat. A brit és a svájci istálló 2015 szeptemberében nyújtott be keresetet az Európai Unió versenyjogi kérdéseket szabályozó bíróságához, mert úgy vélték,

a sportág akkori irányítói (a Bernie Ecclestone vezette Formula One Management) a saját szájízük szerint, az EU versenyjogi szabályozását figyelmen kívül hagyva rendelkeztek a sportág bevételeinek elosztásáról.

A két istálló szerint ezzel törvénytelen módon hátrányos helyzetbe hozták őket, illetve a hozzájuk hasonló közepes- és kis csapatokat.

A Force India és a Sauber bírósági úton akart fellépni halmozottan hátrányos helyzetük ellen. Az F1 új tulajdonosára való tekintettel most visszavonták a 2015-ben benyújtott keresetet Forrás: AFP/Oli Scarff

Tavaly januárban az amerikai Liberty Media kezébe került a Formula–1, amelynek vezetője, Chase Carey új rendszert vezetett be.

Minden kérdésben kikérte a kisebb csapatok véleményét is, emellett lépéseket tett a sportág bevételeinek igazságosabb elosztása felé.

A Force India és a Sauber csütörtökön közös sajtóközleményt adott ki a kereset visszavonásáról.

„Nagy örömünkre szolgált az a párbeszéd, ami a Formula-1-es kereskedelmi jogok tulajdonosa, Chase Carey elnök-vezérigazgatónak, valamint új vezetői csapatának a kinevezését követően vette kezdetét.

– áll a két csapat közleményében.

Otmar Szafnauer (bal szélen), a Force India és Frédéric Vasseur (jobbra), a Sauber csapatvezetője úgy döntött, inkább a Libertyvel folytatott párbeszéddel igyekeznek megoldásokat találni Forrás: Force India F1/James Moy Photography

Bíznak a problémák párbeszédes rendezésében

(...) Úgy véljük, hogy ez az új hozzáállás megfelelő garanciát jelent arra nézve, hogy az aggodalmainkat objektíven, párbeszéd keretei között tudjuk majd rendezni, nem jogi viták útján."

A két független istálló – a britek a Mercedestől, a svájciak a Ferraritól szerzik be a motort és a hajtásláncot – vezetői kiemelték: „Így kívánjuk támogatni a Formula-1 átalakításának folyamatát, ezért úgy döntöttünk, hogy haladéktalanul visszavonjuk a keresetünket."

A Force India tavaly a negyedik, a Sauber az utolsó, 10. helyen végzett a konstruktőrök világbajnokságában.