Vágólapra másolva!
Romain Grosjean és Nico Hülkenberg ütközése után a német pilóta autója felborult, de az FIA szerint minden biztonsági felszerelés és intézkedés jól működött.

Ijesztő baleset borzolta a kedélyeket a múlt vasárnap megrendezett Abu-dzabi Nagydíj rajtja után. Nico Hülkenberg nem hagyott elég helyet a holtterében lévő Romain Grosjeannak, a Renault és a Haas kerekei összeértek, a német pilóta autója pedig átfordult a tengelye körül, majd a falnak támaszkodva, fejjel lefelé állt meg.

Hülkenberg gyorsan jelezte a rádión, hogy jól van, de sürgette a műszaki mentést, mert attól tartott, hogy kigyulladt az autója. Végül, csak akkor hagyta el a roncsot, amikor már visszafordították az autót az aszfaltra, ezért többen elkezdték bírálni a glóriát, azt sejtetve, hogy a bukókeret akadályozta a német pilóta kiszállását. Charlie Whiting versenyigazgató azonban ezzel nem ért egyet.

„Eléggé nyilvánvaló, hogy ez is olyan balesetek közé tartozik, amelyekre a glóriát kitaláltuk – nyilatkozta. – Több helyet biztosít a pilótának, amikor az autó fejjel lefelé áll, a próbák során látni akartuk, hogy [a kiszállás] továbbra is lehetséges marad” – tette hozzá, és elmondta, a versenyirányítás rögtön hallotta, ahogy Hülkenberg bejelentkezik, így tudták, hogy nem kell kapkodni.

– összegzett. – Ilyen helyzetben az a rutineljárás, hogy az autót visszaállítják a kerekeire, amit persze óvatosan kell megtenni. Amint [az autó] visszaállt, [Hülkenberg] már önállóan is ki tudott szállni. Azokból, amit én láttam, úgy tűnt, minden ellenőrzés alatt van, és a főorvosunk is teljesen elégedett volt az eljárással. Pont úgy történt minden, ahogy kellett.”

A Renault technikai igazgatója, Marcin Budkowski korábban az FIA alkalmazottja volt, egyetértett azzal, hogy a glória a korábbiaknál több helyet nyújt a pilótának. „Az az általános eljárás, hogy megvárják, amíg az autó visszafordul a helyére, ez a glória előtt is így volt. Most nyilvánvalóan volt egy kis tűz, amit el kellett oltani” – magyarázta az Autosportnak.

„Ha ez nem lett volna lehetséges, az egy másik helyzet, de akkor kimentették volna [Hülkenberget]. Amint eloltották a tüzet, a pilóta már nem volt veszélyben, beszélt is, és nem sérült meg, úgyhogy a legbiztonságosabb dolog az autó visszafordítása volt. Ha megkérdezzük Nicót, valószínűleg szerinte ez nem ment elég gyorsan, de akkor is így kellett csinálni.”