Schumachernek is szerencse kellett, Ocon ideje is eljön még

Forma-1, USA Nagydíj, Esteban Ocon, Force India
OCON Esteban (fra), Racing Point Force India F1 VJM11, portrait during the 2018 Formula One World Championship, United States of America Grand Prix from october 18 to 21 in Austin, Texas, USA - / Motorsports: FIA Formula One World Championship; 2018; Grand Prix; United States, FORMULA 1 PIRELLI 2018 UNITED STATES GRAND PRIX , Circuit of The Americas 19.10.2018. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Korábbi csapatfőnöke, Otmar Szafnauer szerint nem jelzésértékű, hogy a fiatalok egyik legjobbjának tartott Esteban Oconnak jövőre nem jut ülés az F1-ben. Eddig elégedettek Lance Stroll munkájával.

Az egykori Force India-csapatnál folytatja F1-es pályafutását Lance Stroll, miután édesapja és konzorciuma megvásárolta a silverstone-i istálló eszközeit, és elküldték a fiatal pilóták egyik legjobbjának tartott Esteban Ocont. Stroll az F3-as Európa-bajnokság 2016-os bajnokaként érkezett az F1-be a Williamsszel, de erős anyagi háttere miatt egyelőre nem tartják sokra a mezőnyben.

Ehhez az is hozzátartozik, hogy a Williams az előző két szezon során nem remekelt, így Stroll csak a 2017-es bakui futamon elért 3. helyével és a szintén tavalyi Olasz Nagydíjra megszerzett 2. rajtkockájával tudta felhívni magára a figyelmet. Új csapatánál jövőre várhatóan jobb esélyei lesznek, főleg, hogy Otmar Szafnauer csapatfőnök szerint Stroll jó teljesítménnyel mutatkozott be náluk.

Stroll már tesztelte a Force Indiát Forrás: Racing Point Force India F1 Team/Racing Point Force India F1 Team/James Moy Photography

„Lance abszolút élvezte az autóban eltöltött idejét – mondta Szafnauer az F1 hivatalos podcastjában az Abu-Dzabiban megtartott tesztről. – Azt mondta, hogy az autó azt csinálja, amit elvár tőle, ami jó. Lance bennünk is mély benyomást tett. Már akkor, amikor a szimulátorban vezetett, mert nagyon gyorsan lendületbe jött, és Esteban szintjét hozta a szimulátorban.”

Az amerikai szakember szerint Stroll készségein elsősorban a gumikezelés, az etapok megnyújtása és az időmérős teljesítmény terén kell majd dolgozni, de erre felkészültek, és úgy véli, a kanadai pilóta jó képzettséggel érkezik hozzájuk. „Gyors, általában remek munkát végez a rajtoknál és az első körben, javít a helyezésén, úgyhogy várjuk már vele a közös munkát.”

Ocon példaképe Schumacher Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Stroll átigazolása azt is jelentette, hogy a Mercedes által támogatott Oconnak mennie kellett, és mivel a Renault és a McLaren sem akarta leigazolni őt a kötődése miatt, a Szafnauer által „a jövő bajnokának” tartott Ocon csak a Mercedes tartalékpilótájaként folytathatja a pályafutását. Ettől függetlenül nem úgy véli, hogy Ocon kiszorulása a mezőnyből rosszat sejtetne az F1-ről.

„Michael Schumacher is az egyik legjobb volt, de úgy jutott be [az F1-be], hogy Bertrand Gachot-t börtönbe küldték. Nem így tervezték, mázli volt, Bertrandnak meg balszerencse. A Forma-1 így működik. Esteban még fiatal, az idén akadtak lehetőségei, de a menedzsmentje miatt ez nem jött össze. Úgy gondolom azonban, hogy idővel a tehetség utat tör magának.”