Vágólapra másolva!
Befektetésnek tekinti a jövőbe a szokatlanul fiatal Szirotkin-Stroll páros szerződtetését a Williams technikai igazgatója. Paddy Lowe nem gondolja, hogy Robert Kubica jobb választás lett volna az orosznál.

Szinte biztos, hogy idén sokszor nekiszegezik majd a kérdést a Williams vezetőinek, vajon helyes döntésnek tartják-e Lance Stroll és Szergej Szirotkin hadrendbe állítását. Különösen akkor, ha a fiatal versenyzőpáros (átlagéletkoruk 20,5 év) hosszabb ideig nem szállítana értékelhető eredményeket.

A kanadai Stroll 19, az orosz Szirotkin 22 esztendős, és mindkettejükre rásütötték a „fizetős pilóta" bélyeget.

Szirotkin menedzsere ezt a megítélést épp a minap kérte ki magának, azt bizonygatva, hogy pártfogoltja a teljesítményének – és nem a pénzének – köszönhetően győzte le Robert Kubicát a Williams pilótaüléséért vívott versenyben.

Paddy Lowe még a McLarennél dolgozott, amikor esélyt adtak a fiatal Lewis Hamiltonnak. Állítja, hogy a Williams is hasonló fantáziát lát Strollban és Szirotkinban Forrás: Williams F1/LAT Images/Glenn Dunbar

A Williams rangidős technikai vezetője, Paddy Lowe az orosz Szportboksznak nyilatkozva azt mondta, nem érzi „hazárdjátéknak" a fiatal páros bevetését.

– jelentette ki.

„A fiatal pilóták alkalmazása egy hosszabb távú befektetést jelent, amely később sikereket hozhat nekik és a csapatnak. Szívesen látunk olyan feltörekvő tehetségeket, mint Szergej [Szirotkin], reméljük, hogy hosszú távon együtt dolgozhatunk és sikereket érhetünk el."

Juan-Pablo Montoya is újoncként kezdett a Williamsnél 2001-ben, de a harmadik versenyén, Brazíliában már Schumacher Ferrarija ellen meccselt a győzelemért Forrás: AFP/Antonio Scorza

A Williams előszeretettel ad lehetőséget újoncoknak, akik közül az elmúlt bő két évtizedben sikeres versenyzők is kikerültek.

Jacques Villeneuve, Montoya, Nico Rosberg vagy Valtteri Bottas leigazolása telitalálatnak bizonyult – igaz, néhány esetben viszont mellényúltak.

Az előzőleg a Renault kötelékébe tartozó Szirotkin a tavalyi év végi, abu-dzabi gumiteszten mutatott teljesítményével érdemelte ki, hogy Lance Stroll csapattársa legyen. „A legjobb elérhető pilóta volt számunkra, ezért választottuk őt. Biztosra vesszük, hogy nagyon gyors, kiegyensúlyozott és higgadt lesz a volán mögött" – nyilatkozta az orosz újoncról Paddy Lowe.