A Red Bull türelmes lesz Gaslyval

Forma-1, Pierre Gasly, Red Bull Racing, Abu-dzabi teszt
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 28: Pierre Gasly of France and Red Bull Racing prepares to drive during day two of F1 End of Season Testing at Yas Marina Circuit on November 28, 2018 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by James Bearne/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1XNES5GWW1W11 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Pierre Gaslyt a tervezettnél korábban volt kénytelen előléptetni a Red Bull a fiókcsapatából, ráadásul a mezőny egyik leggyorsabb pilótája lesz a csapattársa. Christian Horner csapatfőnök ezért ígéri, megadják az időt az akklimatizálódásra a franciának.

Daniel Ricciardo bombameglepetésként ható tavalyi bejelentése, miszerint elhagyja a Red Bullt és a Renault-hoz szerződik, nehéz helyzetbe hozta az energiaitalos istállót, amely arra készült, hogy az idén is az ausztrál lesz Max Verstappen csapattársa. Noha a Liberty Media még meg is környékezte őket azzal, hogy szerződtessék le a McLarennél csak szenvedő Fernando Alonsót, a Red Bull az észszerű utat választotta, és előléptette Pierre Gaslyt a Toro Rossótól. Christian Horner most elismerte, hogy kényszerhelyzetbe kerültek, így a tervezettnél korábban voltak kénytelenek ülést adni a tapasztalatlan franciának.

Gaslynak nem lesz könnyű dolga Forrás: Red Bull

Gasly a 2017-es Maláj Nagydíjon mutatkozott be a Toro Rossóban, mindössze 26 futamon indult tehát, mielőtt a Red Bull kinevezte Max Verstappen csapattársának. Ez nem sok, jóllehet Danyil Kvjat még ennél is kevesebbet teljesített, mielőtt 2015-ben, Sebastian Vettel távozása miatt megkapta ugyanezt a lehetőséget.

Az előre nem kalkulált előléptetés miatt a legtöbbször nem a fiatal pilóták iránti türelméről híres Red Bullnál is elnézőbbek lehetnek Gaslyval.

„Szerintem Pierre nagyon gyors pilóta, rajtunk múlik, hogy adjunk neki egy kis időt arra, hogy felvegye a tempót” – nyilatkozta Christian Horner az Autosportnak.

Pierre-nek pedig egy nagyon versenyképes csapattárs ellen kell helyt állnia."

Horner amondó, hogy még könnyíti is a csapaton belüli helyzetet az, hogy az utóbbi két szezonnal ellentétben most ismét élesen elkülönül, hogy ki az újonc, és ki a tapasztalt pilóta. Gaslytól ezért nem várják, hogy egyből felvegye a versenyt Verstappennel, sőt, valójában nehéz időszakot jósolnak neki.

Verstappen kemény dió lesz Gaslynak Forrás: 2018 Getty Images/Mark Thompson

„Nem lesz egyszerű, természetes, hogy nem lesz az, de tudja, hogy mit várunk tőle – mondta Horner. – A tényeket nézve a csapat szempontjából jóval egyszerűbb a mostani helyzet – hogy világos különbség van a két versenyző tapasztalatában és az elvárások terén – mint a korábbi években."

Így szabadult meg Hartleytól a Red Bull

Brendon Hartley F1-es karrierje szinte egyszerre indult a Toro Rossónál Pierre Gaslyéval, ám míg a francia kezdettől fogva a jövő ígéretének számított, Hartley soha nem tudta meggyőzni alkalmasságáról a bikásokat. A tavalyi szezon már meglehetősen korai szakaszában szárnyra kaptak a pletykák, hogy az új-zélandit év közben kirúgnák, ezzel szemben maradt a szezon végéig. Mindez azonban csak elodázta az elkerülhetetlent, az Abu-dzabi Nagydíj után megköszönték a szolgálatait, Hartley pedig most a The Player's Tribune-on megjelent írásában mesélte el menesztésének történetét és azt, hogy már a májusi Monacói Nagydíjon világossá vált számára, hogy „néhány ember nem akarta őt a csapatban tudni."

Hartley már Monacóban érezte, hogy nehéz dolga lesz megmaradni az F1-ben Forrás: Red Bull

„Egy órával a verseny után elhívtak egy megbeszélésre, pár perccel később pedig már nem votlam többé F1-es pilóta – elevenítette fel az Abu-Dzabiban történteket. – A megbeszélésen nem mondtak sokat, addigra világossá vált számomra, hogy már Monaco óta folyamatban volt a terv az eltávolításomra."

Minden pletyka a Monacói Nagydíj előtti szerdán kezdődött, a legrosszabb pillanat pedig az volt a számára, amikor rájött, hogy a pletykáknak van valóságalapja.

„Aznap este visszasétáltam a monacói lakásomba, néztem a monacói pálya falait és

Tudtam, hogy minden edzés egyre nagyobb terhet rak a vállamra. Minden köridőt, minden eredményt nagyítóval fognak vizsgálni, és felhasználhatják arra, hogy elvegyék az ülésemet."

A monacói versenyhétvégét még túlélte, a tavalyi szezont azonban már nem Forrás: AFP/Boris Horvat

A verseny a Toro Rosso egyik legerősebb futama volt a szezonban, de míg Gasly a 7. helyen végzett, Hartley kiesett, miután kiütötték a pontszerző helyeken kívül haladva. A szezon folytatásában a francia folyamatosan jobb teljesítményt nyújtott a balszerencse által is sokszor sújtott új-zélandinál, akinek az idény végéhez közeledve kisebb csodára lett volna szüksége az ülése megtartásához.

A búcsú ellenére büszkén távozott az F1-ből, és még reménykedik, hogy egyszer visszatérhet.

„Hiányozni fog, hazudnék, ha mást mondanék. Az F1 ajtaja egyértelműen nem zárult be előttem, a tapasztalat pedig, amit a motorsport csúcsán eltöltött idő alatt szereztem, azt jelenti, hogy felkészültebben és erősebben fogok belevágni a soron következő lehetőségbe."