Vágólapra másolva!
A kétszeres világbajnok jól érzi magát az amerikai sportautó-bajnokságban, nem zárta ki egy teljes szezon teljesítését sem, de kijelentette, ez egyelőre nincs a napirendjén.

A tavalyi évhez hasonlóan az idei versenyszezon is az USA-ban kezdődik Fernando Alonso számára, hiszen visszatér pályafutása első hosszútávú futama helyszínére, a Daytonai 24 órás versenyre. Ez egyben az IMSA WeatherTech SportsCar-bajnokság első fordulója is, ami lényegében a World Endurance Championship (WEC) észak-amerikai megfelelője.

Alonso és egyik váltótársa, Kobajasi Kamui a hétvégén kölcsönben versenyez, miután a Toyota lehetővé tette, hogy az abszolút győzelemre is esélyes Wayne Taylor Racing színeiben rajthoz álljanak a maratoni viadalon. Az első teszteken már túl is vannak, a viadalt bő két hét múlva, január 26-27-én rendezik majd meg.

Ez megint egyszeri alkalom Forrás: Brian Cleary/BCPix.com/Brian Cleary/BCPix.com/Brian Cleary

Az F1-es visszavonulása után Alonso Daytonában, majd az Indianapolis 500-on is rajthoz áll, közben a júniusban esedékes Le Mans-i 24 órás verseny végéig biztosan a Toyotánál marad a WEC-ben, utána az is felmerült, hogy terepralizásra adja a fejét, akár Magyarországon is. Alonsónak azonban tetszik a sportautózás, ezért azt sem zárta ki, hogy az IMSA mezőnyében marad.

– mondta Daytonában a Sportscar365 szerint. – Ugyanazt a döntést kell meghoznom, amit tavaly az IndyCar kapcsán is, hogy a teljes bajnokság legyen-e vagy csak az Indy 500. Pillanatnyilag inkább alkalmi versenyekben vagyok benne, közben kissé megpihenek és otthon vagyok annyi versenyzéssel töltött év után. De, közép- vagy hosszútávon miért ne, egy teljes szezon is lehetséges.”

Alonso a 10-es rajtszámú Cadillac-kel indul Forrás: Brian Cleary/BCPix.com/Brian Cleary/BCPix.com/Brian Cleary

Ez összhangban van a Toyota álláspontjával is, ami az Autosportnak leszögezte, eszük ágában sincs a WEC-pilótáikat ismét kölcsönadni a sebringi 12 órás versenyre, még akkor sem, ha az csak egy nappal a WEC 1000 mérföldes sebringi futama után zajlik, március 16-án. „Megerősíthetem, hogy az összes versenyzőnk a szerződéseiknek megfelelően kizárólag a WEC-re összpontosít majd Sebringben” – mondta egy szóvivő.

Az Alonsót és Kobajasit vendégül látó csapat tulajdonosa nem örült a hír hallatán.

„Azt gondoltuk, hogy ezt az ügyet már rendeztük, de nyilvánvaló, hogy erre a két srácra nem számíthatunk, amikor Toyotával versenyeznek – mondta Wayne Taylor a Sportscar365-nek. – Eleinte úgy gondoltuk, hogy lehet esélyünk, de most már nincs sansz.”