Vágólapra másolva!
Miután megnyerte a daytonai 24 órás versenyt, a kétszeres Forma-1-es világbajnok Fernando Alonso azt mondta: nagyon körültekintően választja meg, hogy mi legyen a következő kalandja, de az biztos, hogy olyasmit szeretne véghez vinni, amit eddig még senki.

Fernando Alonso illusztris társaságba került a daytonai 24 óráson aratott győzelmével, Phil Hill és Mario Andretti után a harmadik F1-es világbajnok lett, akinek sikerült nyernie a viadalon. A kétszeres világbajnok elsődleges „célpontja" azonban továbbra is Graham Hill, akinek eddig egyedüliként jött össze a Triple Crown. Alonsónak már csak az Indy 500 hiányzik ehhez a gyűjteményéből, májusban pedig másodszor is nekifut a legendás oválpályás versenynek, a daytonai győzelem után adott nyilatkozata azonban arra enged következtetni, hogy ha sikerül is neki elhódítani a Borg-Warner Trófeát, akkor sem állna meg, és minden eddiginél nagyobb dobásra készül.

A daytonai 24 órás megnyerése után Forrás: LAT Images/¬© 2019 Michael L. Levitt

Alonso már azzal visszahozott valamit a régi szokásokból, hogy az F1 mellett Le Mans-ban és Indianapolisban is elindult, az autóversenyzők modern generációjára ugyanis már inkább az egyetlen sorozatra koncentrálás a jellemző. Azzal azonban, ha a monacói F1-es győzelem és a Le Mans-i siker mellé az Indy 500-at is megnyerné, még nem lenne egyedülálló, ez ugyanis a kétszeres világbajnok Graham Hillnek is sikerült. Viszont ha igazak a pletykák, és Alonso a 2020-as Dakaron is rajthoz állna, valamint meg is tudná nyerni azt, azzal eddig nem látott tettet hajtana végre. „

– nyilatkozta daytonai győzelme után. – Jelenleg teljes mértékben az Indy 500-ra koncentrálok, viszont azon gondolkozom, hogy megpróbálok többet tenni más szakágakban is. Gondolkoznom és terveznem kell, biztosra kell mennem, hogy versenyképes vagyok, hogy a megfelelő emberekkel veszem körül magam a megfelelő csapatban és felkészüléssel."

Konkrétumokat még nem lehet tudni, az Autosport értesülései szerint azonban a Toyota már elkezdett felkészülni teszt- és versenyprogrammal arra az esetre, ha Alonso belevágna a terepraliba.

Mint mondja, csak abban az esetben dönt így, ha a győzelemre is lehet esélye.

„Bármilyen kaland is lesz a következő, nem fogok belevágni, ha nem vagyok versenyképes, vagy nincs esélyem a győzelemre. Nagyon nyugodtnak és okosnak kell lennem a jövőmmel kapcsolatos döntésekben."

Daytonában is megvillogtatta kivételes képességeit esőben Forrás: LAT Images/© 2019 Richard Dole

Egy biztos, Alonso alkalmazkodóképessége kivételes, ezt már a Forma-1-ben és a többi kategóriában is bizonyította. Legutóbb Daytonában adott tanúbizonyságot erről, amikor a szakadó esőben 3 etapot is bevállalt, egyszer sem hibázott, közben pedig körönként másodperceket vert a többiekre.

Wayne Taylor, akinek csapatában Alonso nyert, már az első teszten látta, hogy különleges versenyzővel van dolga.

„Amikor egy pilótát az ember beültet egy új autóba, normális esetben 4-5 körbe telik, hogy kényelmesen érezze magát. Emlékszem az első etapjára, amely során ugyanolyan gyors volt, mint a többiek. Azt gondoltam, »hogyan fogunk ezzel megbirkózni?« Elképesztő volt."

Pihenni térne vissza az F1-be

Alonso az F1-es visszavonulás kapcsán korábban azt nyilatkozta, hogy pihenni is szeretne az idén, mert az évek alatt nagyon lefárasztotta a száguldó cirkusszal járó állandó utazás. Nos, úgy tűnik, nem kalkulált azzal, hogy az év elején még sűrűbb is lesz a programja, mintha még mindig Forma-1-es pilóta lenne.

Eddig fárasztóbb neki ez az év, mintha az F1-ben maradt volna Forrás: Motorsport Images/Steven Tee

„Több dolgom van az idén, mint 12 hónappal ezelőtt – mondta a GPFans.comnak. – Természetesen az F1-ben szereplőknek is stresszessé válik az élete, ahogy elkezdődik a szezon,

Ezután kezdődik az Indy-program is, úgyhogy nagyon-nagyon elfoglalt leszek júniusig. Nem számítottam ilyen szoros menetrendre. Az emberek azt kérdezik, hogy milyen az élet a Forma-1 nélkül, én pedig azt válaszolom nekik, hogy »talán visszatérek az F1-es paddockba, hogy pihenhessek egy kicsit.«"