Az Azerbajdzsáni Nagydíj promótere szerint félreértették őket

Forma-1, Azerbajdzsáni Nagydíj
Toro Rosso's New Zealand driver Brendon Hartley steers his car during the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on April 29, 2018. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Nagy port kavart a Forma-1-es versenyrendezők közleménye, melyben a száguldó cirkusz jogtulajdonosát bírálják. Az Azerbajdzsáni Nagydíj promótere szerint félreértésről van szó, ők csak segíteni akartak.

A Mexikói Nagydíjé után a bakui Azerbajdzsáni Nagydíj promótere is kiállt a Liberty Media és a Forma-1 mellett. A Forma-1-es Promóterek Szövetsége (FOPA) közleményben bírálta a száguldó cirkusz jogtulajdonosának ténykedését, a mexikói promóterrel ellentétben a szintén a FOPA-tag azeri rendező azonban már finomabban fogalmazott, mondván első sorban nem a közlemény tatalmával nem ért egyet, hanem szerinte a szándékaikat értelmezték sokan félre, amiből a jövőben tanulniuk kell.

Az Azerbajdzsáni Nagydíj promótere szerint félreértették a szándékaikat Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Chase Carey pont az Azerbajdzsáni Nagydíj szerződésének 2023 végéig történő meghosszabbítása után reagált az ESPN-nek a promóterek szövetségének közleményére, amelyben néhány személy panaszkodásának titulálta a történteket, valamint a közlemény időzítését is furcsállta, miután az egy nappal a promóterek és az F1 éves gyűlése előtt jelent meg. Arif Rahimov, a bakui pálya ügyvezető igazgatója jelen volt a 16 promótert tömörítő FOPA megbeszélésén, szintén az ESPN-nek nyilatkozva pedig elmondta, hogy

egyáltalán nem az F1 és a Liberty támadása volt a céljuk.

„A közleményt nem attól az ötlettől vezérelve adtuk ki, hogy megtámadjuk a Forma-1-et és olyasmire vegyük rá őket, amit nem tesznek – mondta Rahimov. – A FOPA ötlete az volt, hogy minden promóter összegyűljön és egyként szólaljon fel olyan dolgokról, amelyek nincsenek benne a szerződésükben és amelyek változnak ebben az iparban azért, hogy segíthessenek a Forma-1-nek."

A FOPA Rahimov szerint tehát csak segíteni akart, abban pedig, hogy a Liberty-t is rosszul érintette a közlemény, szerinte a sajtónak is szerepe van.

„Soha nem volt a célja ennek a közleménynek az, hogy a sajtó ezt a Forma-1-gyel szembeni panaszkodásként értelmezze. Sokkal inkább az aggodalmainkat akartuk elmondani a Forma-1-nek azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amelyeket egyként tehetünk jobbá.

Szerintem ez egy lecke volt, a FOPA és a F1 közötti együttműködés a jövőben pedig termékenyebb és kevésbé destruktív lesz."

A grid girlök száműzéséről nem szóltak előre a promótereknek, többek között ez sem tetszett nekik Forrás: Picture-Alliance/AFP

Rahimov megjegyezte azt is, hogy őket a nyitottság vezérelte, a közlemény azonban pont a fordított hatást érte el.

A FOPA egyik kifogása volt az, hogy a Liberty nem vonja be őket az F1-gyel kapcsolatos új kezdeményezésekbe.

A bakui pálya ügyvezetője példát is mondott, hogy mire gondoltak ez alatt. „Többnyire apróságokról van szó, mint a rajtrácslányok [betiltása]. Sok promóter nem volt tudatában ennek a változtatásnak, majd egyszer csak szembesültek vele. Az olyan dolgokról van szó, amelyekről a promóterek szeretnének tudomást szerezni tanácsadói szinten, hogy legalább tudjanak róluk, mielőtt azok megjelennek a sajtóban."