A Ferrari bejelentette négy szimulátorpilótáját 2019-re

Forma-1, Brendon Hartley
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 24: Brendon Hartley of New Zealand and Scuderia Toro Rosso walks in the Paddock before final practice for the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at Yas Marina Circuit on November 24, 2018 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Charles Coates/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1XM233BJN2111 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
A Ferrari bejelentette, hogy négy fejlesztőpilótával vág neki a 2019-es szezonnak, közülük a Red Bullnál kegyvesztetté vált Brendon Hartley, és a Mercedes korábbi juniorja rendelkezik F1-es versenytapasztalattal.

A Ferrari Forma-1-es csapata Danyiil Kvjat és Antonio Giovinazzi távozása után új versenyzők után kellett nézzen a mai F1-ben kiemelt fontosságúnak számító szimulátorpilótai szerepkörre. Az egyik jelölt a csapattal már korábban szóba hozott Pascal Wehrlein volt, akit a Scuderia most megerősített új szerepkörében. A Mercedes juniorprogramjából tavaly kikerült német mellé pedig a Toro Rossótól menesztett Brendon Hartley érkezik, ami abból a szempontból érdekes, hogy a korábban a Red Bullnál szintén kegyvesztetté vált Kvjatot váltja, akinek pont a ferraris munka jelentett visszautat az F1-be.

Brendon Hartley versenyezni ugyan nem fog, de a Ferrarival az F1-ben marad Forrás: 2018 Getty Images/Charles Coates

Hartleyt közvetlenül az Abu-dzabi Nagydíj után rúgta ki a Red Bull, amelynek fiókcsapatánál alig több mint egy szezont töltött el. Az új-zélandi pilóta nemrég a The Player's Tribune-on írt arról, hogy már a tavalyi Monacói Nagydíj óta napirenden volt az eltávolítása, jövőbeni terveiről azonban nem ejtett szót, mindössze annyit mondott, hogy a Forma-1 ajtaja nem zárult be előtte. Valóban nem, 2019-ben ugyanis a Ferrari szimulátorpilótája lesz.

A sors furcsa fintora, hogy azt a Danyiil Kvjatot váltja, aki a helyére ment a Toro Rossóba, és akit a Ferrari azután szerződtetett 2018-ra, hogy a Red Bull 2017-ben elköszönt tőle a gyenge teljesítménye miatt.

Hartley mellett a száguldó cirkuszban a 2016-ban a Manornál, 2017-ben a Saubernél versenyző Pascal Wehrlein lesz a Ferrari másik ex-F1-es szimulátorpilótája.

A tavalyi év végéig a Mercedes kötelékébe tartozó DTM-bajnok Formula E-kötelezettségei mellett fog tesztelni a vörösöknek, az elektromos szériában már be is mutatkozott a Mahindra színeiben.

Nem csak kétfős lesz azonban a maranellóiak szimulátoros stábja, az idei szezonig a Ferrari versenyzői akadémiáját erősítő, tavalyelőtt az F2-ben az összetett nyolcadik, tavaly a kilencedik helyén záró Antonio Fuoco is a csapat tagja lesz a sportautó-vb-n versenyző Davide Rigonnal együtt.

Wehrlein a Mercedes után a Ferrari szimulátorában is dolgozhat Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

„A csapatunk négy, kétségtelenül tehetséges versenyzőt választott, akik ösztönös érzéknek vannak birtokában, mellette pedig jól értenek a versenyautókhoz és pályákhoz – nyilatkozta Mattia Binotto, a Ferrari év elején kinevezett csapatfőnöke. – Ezek pontosan azok a tulajdonságok, amelyekre szükség van a mai Forma-1 egyik kulcsfontosságú eszközében, a szimulátorban végzett gyakorlott munkához."