Leclerc-t nem fogja félreállítani a Ferrari, de nem ütközhet Vettellel

Forma-1, Bahreini Nagydíj, szombat, Scuderia Ferrari, Charles Leclerc, Sebastian Vettel
Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc (L) celebrates with his teammate Ferrari's German driver Sebastian Vettel after taking his first ever pole position during the qualifying session ahead of the Formula One Bahrain Grand Prix at the Sakhir circuit in the desert south of the Bahraini capital Manama, on March 30, 2019. - The Formula One Bahrain Grand Prix will be held on March 31. (Photo by KARIM SAHIB / AFP)
Vágólapra másolva!
Amennyiben Charles Leclerc a Bahreini Nagydíjon a rajt után is Sebastian Vettel előtt tud maradni, nagy esélye nyílik a futamgyőzelemre, a Ferrari ugyanis nem tervezi a négyszeres világbajnok mögé parancsolni őt. Vettel ugyanakkor figyelmeztet, először a két Mercedes támadásait kell visszaverniük.

A Ferrarinak sikerült átmentenie a szabadedzéseken mutatott formáját a Bahreini Nagydíj időmérőjére, és kibérelte az első sort a vasárnapi futamra, noha nem pont abban a sorrendben, amire sokan számítottak. Charles Leclerc elképesztően magabiztosan uralta a teljes edzést, az időmérő egyetlen szakaszában sem engedte ki a kezéből az első helyet, majd minden idők második legfiatalabb pole pozíciósa lett, egyben a legfiatalabb, akinek Ferrarival sikerült elhódítania az első rajthelyet. Mattia Binotto csapatfőnök mindezek ellenére egyelőre visszafogott.

A Ferrari csapatfőnöke egyet szeretne: ne legyen ütközés két pilótája között - Galéria! Forrás: AFP/Karim Sahib

„Mindenek előtt a Ferrari miatt vagyok boldog, de természetesen Charles miatt is, az első pole fontos – nyilatkozta a Ferrari csapatfőnöke a Sky Sportsnak. – A tempónk jó volt, tudtuk, hogy nagyon kemény lesz a Mercedes elleni csata, közvetlenül mögöttünk vannak, holnap a verseny nagyon nehéz lesz. Magunkra koncentráltunk Ausztrália után, keményen dolgoztunk, hogy megértsük a gondjainkat, a mai eredmény pedig önbizalmat ad nekünk."

Leclerc-re kitérve

Binotto mindenkit biztosított arról, hogy nem fogják elvenni a futamgyőzelmet a monacóitól, és Vettel elengedésére kérni, ha olyan helyzetben lesz, hogy nyerjen.

„Charles szabadon mehet olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak tud, mehetett a pole-ért is, meg van engedve neki, hogy elöl maradjon, nem akadályozzuk meg ebben – mondta Binotto. – A fontos az, hogy a két pilótánk ne vállaljon kockázatot egymás ellen és ne ütközzön össze.

Csapatfőnöke szavaival Vettel is egyetértett, és felhívta a figyelmet arra, hogy első sorban a Mercedeseket kell maguk mögött tartaniuk, majd utána foglalkozhatnak egymással.

Leclerc ezzel a körrel szerezte meg élete első pole-ját

„Nagyon-nagyon nehéz futam vár ránk holnap, csapatként kell együtt dolgoznunk és

– mondta Vettel.

Leclerc még nem foglalkozott a rajttal, de

egy dologban már most biztos: nem szeretné elveszíteni az első helyet.

„Még nem tartottuk meg a futam előtti megbeszélésünket, de ha engem kérdeznek, én mindent meg fogok tenni, hogy az élen maradjak. Ugyanakkor csapatként is össze kell dolgoznunk.”

Vettel megúszta a büntetést

A Ferrari tökéletes eredményét egyetlen dolog rondíthatta volna el, egy büntetés, Vettelt ugyanis az időmérő után beidézték a sportfelügyelők, amiért a Q1 végén indokolatlanul lassan haladt a levezető körén.

A felügyelők végül elfogadták Vettel magyarázatát, aki azt mondta, az egyes kanyarban történt kemény elfékezés következtében akkora vibrációt érzett, hogy nem tudott gyorsabban menni.

A szabály kimondja, hogy Bahreinben a két Safety Car-vonal között legalább 1 perc 55 másodperc alatt körbe kell érnie a pilótáknak, a Ferrari azonban telemetriai adatokkal is bizonyítani tudta a vibrációt.

Ez az elfékezés volt Vettel lassú körének az oka

A maranellóiak nemcsak annak örülhetnek, hogy megúszták a büntetést, hanem annak is, hogy rátaláltak az elveszett versenytempójukra. Binotto nem akart belemenni a részletekbe azzal kapcsolatban, hogy min változtattak Melbourne óta, amitől ismét versenyképesek lettek, és Vettel is csak annyit mondott, hogy most már sokkal jobban érzi magát az SF90-ben. „Mindketten sokkal boldogabbak vagyunk az autóval ezen a hétvégén, a csapaté az érdem, nagyon-nagyon keményen dolgoztunk, hogy megértsük a gondjainkat.”