Vágólapra másolva!
A korábban a Ferrarit erősítő, jelenleg a Forma-1 sportért felelős igazgatójaként dolgozó Ross Brawn nem gondolja, hogy Charles Leclerc, a vörösök üdvöskéje már az idén legyőzheti a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt, azt viszont nem tartja lehetetlennek, hogy kibillenti az egyensúlyából.

A napokon belül útjára induló 2019-es Forma-1-es szezon egyik legjobban várt csapaton belüli párharcát egyértelműen Charles Leclerc és Sebastian Vettel, a Ferrari ifjú titánjának és négyszeres világbajnokának rivalizálása jelenti. Mattia Binotto, a Scuderia csapatfőnöke korábban kijelentette, hogy engedik majd versenyezni a két pilótát, ugyanakkor kiélezett helyzetben a rutinosabb és régebb óta a csapatnál levő Vettelre fognak koncentrálni. Sokan ennek ellenére azt várják a 21 éves monacóitól, hogy második F1-es szezonjában képes lesz elkapni a német grabancát. Ross Brawn, az F1 sportért felelős igazgatója más véleményen van.

Leclerc a téli teszteken nagyon közel volt Vettelhez, kérdés, hogy élesben mire lesz képes Forrás: @CALLO ALBANESE/Rudy Carezzevoli Photographer

Nem az a helyzet, hogy a maranellóiaknál 1997 és 2006 között a technikai igazgató posztját betöltő Brawn ne lenne meggyőződve Leclerc alkalmasságáról, egyszerűen Sebastian Vettelt tartja annyira gyorsnak, hogy szerinte – legalábbis az idei szezonban – nem fog kikapni újdonsült csapattársától.

– mondta Brawn. – Ha egy kicsit kibillenti [Leclerc Vettelt], akkor ezt a csapatnak kezelnie kell. Nem feltétlenül azt, ha Charles legyőzi, hanem azt is, ha csak megzavarja."

Az idei újoncokat számba véve azonban már Brawn szerint is Leclerc-t illeti meg a kiemelt figyelem. „Ebből a szempontból szerintem ő az első számú, nagyon jó első szezonja volt, most pedig topcsapatban van. Beszélgetve pár ismerősömmel a Ferrarinál, nagyon lenyűgözte őket a megközelítése és a hozzáállása. Azt hiszem, hogy igen különleges."

Vettel egyelőre nyeregben érezheti magát, de nem lehet annyira nyugodt, mint Kimi Räikkönen mellett Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla

David Coulthard, a Red Bull, a McLaren és a Williams jelenleg televíziós szakértőként dolgozó korábbi versenyzője is úgy véli, hogy a Ferrari most még Vettelt részesíti előnyben,

szerinte Leclerc azonban így is meg fogja izzasztani Vettelt, ezzel nem utolsó sorban Lewis Hamilton életét is megnehezítve.

„Sebastian és Charles párosa sokkal veszélyesebbnek tűnik, mint Sebastiané és Kimié. Tavaly nem számítottam rá, hogy Kimi sok versenyt fog nyerni, és végül így is lett. Ugyanakkor

Elég fiatal, lelkes és gyors ahhoz, hogy nyomást helyezzen Sebastianra, ez pedig Lewisra is hatással lesz. A Ferrarinál ott van Messi és Messi junior, az ember nem kezd mindjárt a jövő sztárjával a már bevált előtt."

A külső szemlélők úgy látják, nyugodtabb lett a Ferrari Maurizio Arrivabene távozása óta Forrás: @CALLO ALBANESE/Rudy Carezzevoli Photographer

A vörösöknek nemcsak a pilótapáros felfrissítése, hanem az egyéb téren végrehajtott változások is kedvezhetnek az idén. Brawn a néhai elnök-vezérigazgató Sergio Marchionne halála, valamint a korábbi csapatfőnök Maurizio Arrivabene és az akkor még főállású technikai igazgatóként a csapatnál levő Mattia Binotto közötti nézeteltérések miatt az istállóban kialakult feszült légkör után az előszezoni teszteken már egészen mást tapasztalt.

Mérnök, akárcsak én, egy bizonyos módon látja a dolgokat. Ő is érzelmessé tud válni, mint mindenki, elvégre ezért vagyunk ebben a sportban, de nagyon strukturáltan gondolkodik. Ebben a szezonban egy nyugodtabb Ferrarit fogunk látni."