Vágólapra másolva!
Szerencsés taktikával, a mezőny végéről felzárkózva újra futamot nyert Billy Monger, aki 2017-ben mindkét lábát elvesztette egy F4-es balesetben.

Az F3-as autókat használó Euroformula Open-bajnokságban folytatja pályafutását Billy Monger, aki 2017 áprilisában mindkét lábát elvesztette egy F4-es balesetben, de hatalmas akaraterővel felépült az életveszélyes sérülésből, és az elszántságát a múlt hétvégén siker koronázta. Monger egy szerencsés taktikai húzással újra futamot nyert, ráadásul az igen nehéz pau-i pályán.

A 20 éves pilóta a 11. helyről rajtolt volna, de az indulás előtt elkezdett esni, ezért rögtön esőgumikra váltott, így a mezőny végére került, viszont a körülmények egyre csak romlottak, ami lehetővé tette, hogy egymás után megelőzze a slick gumik mellett kitartó ellenfeleit. Később szerencséje is volt, mert a Julian Hanses és Liam Lawson összeütközött a mezőny élén, így Monger átvette a vezetést.

Győzelmével a brit versenyző feljött az összetett pontverseny 6. helyére négy futam után. A szezon során további hét fordulót rendeznek egyenként két futammal, július 6-7-én a Hungaroringen is. A pontversenyben az F1-ben is jól ismert rendszert alkalmazzák, de pont jár a pole pozícióért és a leggyorsabb körért is. Monger egyelőre 29 pontot szerzett, az éllovas Lawson 65-tel vezet.

Monger múlt hétvégi győzelme szimbolikus jelentőséggel bír, az FIA múlt pénteken fogadott el egy új, fogyatékkal élő versenyzőket jelképező piktogramot,

amit az ilyen adottságokkal rendelkező résztvevőknek kötelezően használni kell majd, annak érdekében, hogy megkönnyítsék a mentést baleset vagy műszaki hiba esetén. Az intézkedés már az idei szezon során életbe lép. Az FIA emellett egy információs portállal is segíti a fogyatékkal élő pilótákat.

„Az új szimbólum bemutatása és a weboldal jelentős előrelépést jelez a fogyatékkal élő résztvevők érdekében – nyilatkozta Nathalie McGloin, az FIA bizottsági elnöke. – Az FIA mindent meg fog tenni azért, hogy ezt a jelképet világszerte elismerjék. Ebben az FIA weboldalának új szekciója is kulcsfontosságú szerepet játszik majd.”