Vágólapra másolva!
Legalább a szezon végéig betöltheti tisztségét Michael Masi, az F1 versenyigazgatója, akit Charlie Whiting halála után ideiglenesen neveztek ki.

Meghosszabbították Michael Masi, az F1 versenyigazgatója kinevezését legalább az F1-es szezon végéig, jelentette be az ausztrál szakember a Brit Nagydíj után. Masi szombaton találkozott Jean Todttal, az FIA elnökével, aki tájékoztatta őt és a szövetség többi munkatársát, hogy Masi folytathatja a munkát.

A versenyigazgató tisztsége az elmúlt két évtized során összeforrt Charlie Whiting nevével, aki az idénynyitó Ausztrál Nagydíj előtt hunyt el. Az FIA-nak ekkor gyorsan szüksége lett egy beugróra, és Masi kézenfekvő jelöltnek bizonyult, mivel a helyszínen tartózkodott, és már korábban is számoltak vele Whiting esetleges utódjaként.

Michael Masi az F1 versenyigazgatója marad Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Robert Cianflone

Az ausztrál szakembert a szezon első 10 futamán versenyről versenyre, ideiglenesen bízták meg, de Todt bejelentése után biztos, hogy legalább az idei szezont befejezheti az F1 egyik legbefolyásosabb munkakörében.

Masi az első 10 hétvégén jól vizsgázott, az F1-es nagydíjak és a betétfutamok sportszakmai lebonyolításában sem lehetett fennakadásokat tapasztalni,

igaz, hogy igazán kirívó vagy súlyos esetek sem történtek a versenypályákon. A versenyigazgatót a nagy felhördülést kiváltó Kanadai Nagydíj után bírálták, mert Whitinggal ellentétben nem tartott sajtótájékoztatót sportfelügyelők döntésének hátteréről, de ezt az előző futamokon újra rendszeresítették, a szintén ellentmondásos Osztrák Nagydíj után a GPhírek is kérdezte őt.

Whiting előtt tisztelegtek

A Brit Nagydíj során több megemlékezést is tartottak Whiting tiszteletére, és a vasárnapi futamot 12 esztendős fia, Justin indíthatta el. A hétvége előtt egy összejövetelen Sebastian Vettel a pilóták nevében megindító beszédet tartott, amely során méltatta Whiting erőfeszítéseit annak érdekében, hogy a motorsportok biztonságosabbak legyenek.

Vettel kiemelte, hogy Whiting „igazi versenyző” volt, a pilóták őrangyala és barátja.

„Velünk is maradsz, mert mindenki él, amíg az utolsó ember megfeledkezik róla. Mi emlékezni fogunk rád” – zárta beszédét a négyszeres világbajnok.