Újra a Red Bullé az F1-es kerékcsere rekordja

Forma-1, Pierre Gasly, Red Bull Racing, Brit Nagydíj, kerékcsere
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 14: Pierre Gasly of France driving the (10) Aston Martin Red Bull Racing RB15 makes a pitstop for new tyres during the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 14, 2019 in Northampton, England. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Brit Nagydíj során a Red Bull visszaszerezte a leggyorsabb F1-es kerékcsere címét, Pierre Gaslyt engedték ki rekordgyors szerviz után. A Mercedesek a szoros csatájukkal tűntek ki a mezőnyből.

Nagy rivalizálás folyik a csapatok között a leggyorsabb kerékcsere címéért, ami a büszkeség mellett praktikus jelentőséggel is bír, hiszen a gyors szervizelés olykor előzéshez is hozzásegítheti a pilótákat, erre pont Max Verstappen esete volt a legjobb példa a Brit Nagydíj, amikor a szerelők munkájának köszönhetően a bokszban megelőzte Charles Leclerct.

Ez is jó példa a kiváló bokszmunkára, de Pierre Gasly esetében a csapat még gyorsabb volt, olyannyira, hogy megdöntötték az F1 hivatalos kerékcsere-rekordját, mivel 1,91 másodperc alatt végeztek is a szerelők a feladattal. A korábbi hivatalos rekordot szintén a Red Bull és a Williams tartotta 1,92-vel, mivel csak századpontosságú méréseket végeznek.

A Red Bull nagyon készült az idei kerékcserékre, az istálló garázsfelszerelésén dolgozó Hegedűs Andor tavasszal nem is árulhatott el részleteket arról, hogy milyen új rendszert fejlesztettek ki a munka felgyorsítása érdekében. Eleinte ez sem volt elég, hiszen a Williams az idén is nagyon gyors a bokszmunka terén, de a Red Bull egyelőre visszaszerezte a dicsőséget.

Pont a hétvégén merült fel, hogy Jean Todt, az FIA elnöke ismét megkísérelheti a tankolások újbóli bevezetését,

ami egycsapásra véget vetne a csapatok rivalizálásának a kerékcserék terén, mivel a tankolások esetén a feltöltés mértéke határozza meg a bokszkiállás időtartamát, ami mindenképpen hosszabb lesz a négy kerék lecseréléséhez szükséges időnél. Viszont, ha ez így is alakul, változás akkor sem lesz a 2021-es szezonig, így az idén és jövőre még biztosan versenyezhetnek a szerelők az ügyesség terén.

Bottas pole köre Silverstone-ban

Miközben a Red Bull a kerékcserék, a Mercedes az időmérős eredmények terén döntötte meg a saját rekordját, mivel a 64. alkalommal is kisajátították az első rajtsort, így saját korábbi csúcsukat múlták felül. Ennél érdekesebb, hogy Valtteri Bottas mindössze 0,006 másodperces előnnyel győzte le csapattársát, Lewis Hamiltont az 5891 méteres pályán. Ez azt jelenti, hogy

Bottas mindössze 41,5 cm-es előnyt szerzett a két pilóta legjobb időmérős köre során.

Ráadásul, ez volt a legszorosabb csata a pole pozícióért a 2010-es Német Nagydíj óta, akkor Sebastian Vettel 0,002 másodperces előnnyel szerezte meg az 1. rajtkockát a (csapatutasítás révén) későbbi győztes, Fernando Alonso előtt.