Vágólapra másolva!
A Magyar Nagydíj után a Haas magyar szerelője, Jánvári Zsolt bejelentette, hogy elhagyja a csapatot, de megerősítette, hogy a Forma-1-ben folytatja pályafutását.

Elhagyja a Haas-csapatot a kisvárdai származású Jánvári Zsolt, jelentette be Facebook-oldalán a szakember a Magyar Nagydíj után. A GPhírek kérdésére Jánvári nem erősítette meg, az M1 „Ma este” című műsorában viszont felfedte, hogy visszatér a Williamshez, ahol korábban az első F1-es állását is megkapta.

„Nagyon szerencsésen alakultak a dolgok, az ő megkeresésükre reagálva úgy döntöttem, hogy megragadom ezt a lehetőséget, és reméljük a legjobbakat! – mondta a műsorban. – A jó viszonynak hála a Haasnál úgy tűnik, hogy [a felmondási idő] nem lesz több három hónapnál, úgyhogy, ha minden jól megy, november elején elhagyom a köteléket.”

Jánvári Zsolt újra a Williams tagja lesz Forrás: Jánvári Zsolt

Jánvári Zsolt autóvillamossági szakember, de a Haasnál besegített a kerékcseréknél is. 2017-ben nagyinterjút adott lapunknak, amelyben részletesen beszélt az F1-be vezető útjáról és egy F1-es szerelő életviteléről is. Miután visszatér a Williamshez, rendszertechnikus (system technician) munkakörben dolgozik majd tovább.

A Williams az elmúlt hónapok során több online felületen is hirdetett állást ún. „Travelling Trackside Systems Technician” munkakörbe, e kapcsán az elvárásuk, hogy a pozíciót betöltő szakember a hibákat az alkatrészek szintjén is felismerje és tapasztalattal rendelkezzen a motorsportokban, a repülőgépiparban vagy a hadiiparban használt villamos kábelkötegekkel kapcsolatban.

A Williams az idén a csapat történetének leggyengébb szezonját futja, de több ponton is erősítenek a javulás érdekében Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Emellett természetesen szükséges, hogy elboldoguljon a Microsoft Office-szal, előnyös, ha ismeri a McLaren Applied Technologies eszközeit és szoftvereit, képes kiismerni összetett kábelkötegeket és az előírások alapján készíteni is, valamint jól kezeli a különböző kéziszerszámokat, köztük a hőlégfúvót, a krimpelőt vagy a tesztelő eszközöket.

A személyes készségek között természetesen a praktikus hozzáállás, a „megcsináljuk” attitűd, a nyomás kezelése, valamint az utasítások aprólékos betartása.

Az F1-es csapatoknál hirdetett állásokra elsősorban a hatalmas túljelentkezés miatt nehéz bekerülni, de Jánvári Zsolt mindenkit bíztatott, aki ilyen pályára készül, hogy ne adja fel. Az elmúlt évek során egyre több magyar szakember kapott lehetőséget különböző csapatoknál, a legkülönfélébb munkakörökben.