Vágólapra másolva!
Noha egyelőre csak az idei szezon végéig szóló szerződése van, korábbi csapatfőnöke szerint a Toro Rossótól a Red Bullhoz került Alex Albon 2020-ban is Max Verstappen csapattársa lesz.

Két verseny telt el azóta, hogy a Red Bull Racing leváltotta az idei szezonra a Toro Rossótól előléptetett Pierre Gaslyt, és helyére a bikások fiókcsapatában az idén bemutatkozó Alex Albont ültette. Noha Max Verstappennel még nem tudta összemérni magát, Albon így is jó benyomást tett, látványos előzéseivel és jó versenytempójával egy ötödik és egy hatodik helyet szerzett. Korábbi csapatfőnöke az eddig látottak alapján úgy érzi: a thai-brit versenyzőnek nem kell majd attól tartania, hogy a francia pilótához hasonlóan rá is lefokozás vár.

Albon meglepte a Toro Rosso csapatfőnökét Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Miután a Red Bull kinevezte Albont a holland pilóta mellé, világossá tette azt is, hogy Albon kontraktusa a szezon hátralevő részére szól, hogy ki lesz Verstappen jövő évi csapattársa, az még nyitott kérdés.

Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke szerint annyira azonban nem érdemes izgulni ezen, úgy véli, hogy Albon megtarthatja ülését a Red Bullban jövőre is.

„Sajnos szerintem végleg elment, a Forma-1-ben ugyanakkor sosem lehet tudni, Nem számítottam rá, hogy ennyire jó munkát fog végezni, pozitív meglepetés volt – nyilatkozta a Reutersnek, majd elmondta, hogy azzal együtt örül korábbi pilótája előléptetésének, hogy így a Toro Rosso lett szegényebb egy jó versenyzővel. – Panaszkodnék, ha a Red Bull kívülről szerződtetne pilótákat, akkor komoly gondban lennénk. Amíg elég jók a versenyzőink, addig minden rendben, több mint boldog vagyok emiatt. Jó érzés, amikor egy pilótánk a Red Bullhoz megy és futamokat nyer, az a legjobb, mert akkor tudjuk, hogy elvégeztük a házi feladatunkat."

Albon a két Toro Rosso előtt az Olasz Nagydíjon Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Helmut Markót, a Red Bull többek között Gasly lefokozásáról és Albon előléptetéséről is döntő, híresen szigorú tanácsadóját sokan bírálják, amiért olykor derékba töri egy-egy fiatal pilóta pályafutását, Tost azonban egyetért a módszereivel, mondván, ha valaki nem tesz meg mindent, annak mennie kell. „Amikor fiatal pilóták érkeznek a Toro Rossóhoz, mindig azt mondom nekik, hogy most kezdődik a valódi motorsportkarrierjük. Most igazán koncentráltak kell legyenek, és száz százalékig a Forma-1-nek kell élniük.

Ha nem, akkor kihullanak, ez ennyire egyszerű."

Gasly is a padlóra került

Tostnak nem most először van dolga olyan versenyzővel, aki megjárta a Red Bullt, majd visszakerült a Toro Rossóhoz, hiszen Danyiil Kvjattal ugyanez történt a 2016-os Spanyol Nagydíj előtt.

A csapat és az én munkám ilyenkor az, hogy segítsünk neki, támogassuk és biztosítsunk minden összetevőt ahhoz, hogy újra úgy teljesítsen, mint azelőtt, mivel a Red Bull Racing azért léptette elő, mert sikeres volt velünk."

Tost szerint Gasly újra a régi lehet Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Peter Fox

Ami a francia pileta beilleszkedését illeti, Tost szerint könnyű feladat lesz újra felépíteni őt, az újbóli beilleszkedése pedig nem is lehetett volna zökkenőmentesebb.

Az elejétől kezdve jól együttműködött a csapattal, bízunk egymásban, támogatjuk egymást. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan visszanyeri az önbizalmát."