Vágólapra másolva!
A Forma-1 tulajdonosai és a Miami Nagydíj promótere aláírtak egy előszerződést a 2021-es futamról. A helyszínt birtokló sportcsapat ügyvezető igazgatója szeretné, ha a futam időpontja közel lenne a Monacói Nagydíjéhoz.

Miami egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy 2021-től Forma-1-es versenyt rendező helyszín legyen. A futamot nem az eredetileg kijelölt helyszínen, hanem a város NFL-csapatának stadionja mellett rendeznék. Az F1 és a helyszín promótere kötöttek egy előszerződést, azonban az ott élők nem szeretnének futamot.

A Miami Nagydíjat eredetileg a város kikötőjében szerették volna megrendezni, azonban a tiltakozások és a különböző engedélyek megszerzésének nehézsége miatt erről végül lemondtak. Helyette a Hard Rock stadion körüli területet szemelték ki, ami a promóter Stephen Ross tulajdona.

A miami pálya látványterve Forrás: F1Mia.com

A tervezett vonalvezetés azokon a parkolókon menne keresztül, amiket a stadionhoz hasonlóan a város NFL-csapata, a Miami Dolphins birtokol. Ugyanakkor fél mérföld erejéig közutakat is használnának, hogy aztán visszatérjenek az aréna déli részéhez.

A Miami Nagydíj hivatalos honlapján megjelent egy közlemény, miszerint a Dolphins elnökhelyetteseként és ügyvezetőjeként tevékenykedő Tom Garfinkel, valamint az F1 kereskedelmi igazgatója, Sean Bratches aláírt egy előszerződést a 2021-es versenyre.

„Örömmel jelentjük be, hogy a Forma-1 és a Hard Rock stadion kötött egy előszerződést arról, hogy a sportág történetének első Miami Nagydíja a stadion területén fog zajlani – olvasható a közleményben. – Becsléseik szerint ez mintegy évi 400 millió dollárt és 35 ezer éjszakányi kiadott szállást fog jelenteni Dél-Floridának.”

A közleményben megköszönik azoknak az érintetteknek, akik támogatták a folyamatot, továbbá mindenkit biztosítottak afelől, hogy a verseny lehető legnagyszerűbb látványt fogja nyújtani „a világ egyik legvarázslatosabb régiójában”.

Garfinkel arra is kitért, hogy szeretné, ha a futamot májusban tartanák, többek között a Monacói Nagydíjjal egy hónapban.

„A legcsodálatosabb versenysorozat még soha nem látogatott Dél-Floridába – írta a Twitteren. – Képzeljük el, hogy májusban a világ minden pontjáról özönlenének ide az emberek. Barcelona, Monaco, Miami… Csináljuk meg!”

A tervek szerint így fog kinézni a bokszutca Miamiban Forrás: F1Mia.com

Ahhoz, hogy az időpontról lehessen egyeztetni, előbb a különböző engedélyeket kell beszerezni. Ugyan ehhez a helyszínhez kevesebb hozzájárulás szükséges, a Miami-Dade megyei bizottságnak mindenképpen áldását kell adnia a tervekre.

Szeptemberben a helyi lakosok által tartott ülésen többen hangot adtak a futammal kapcsolatos aggályaiknak. Maria Jordan, az esemény házigazdája kijelentette, hogy ellenzi az eseményt. „Az ülés megszilárdította az álláspontomat, mert kiderült, hogy ezt az itteni közösség nem szeretné.”