Vágólapra másolva!
A Honda és a Toro Rosso bejelentette, hogy a japán Super Formula és Super GT regnáló bajnoka lehetőséget kap a Japán Nagydíj első szabadedzésén arra, hogy életében először Forma-1-es autót vezessen.

A 2014-es Abu-dzabi Nagydíj óta először lesz japán pilóta a mezőnyben, noha csak egyetlen szabadedzés erejéig, a Toro Rosso és a Honda ugyanis bejelentette, hogy a 31 éves Jamamoto Naoki fogja vezetni az egyik STR14-est a Japán Nagydíj első gyakorlásán. A Honda-támogatott pilóta, egyben a japán Super Formula és Super GT címvédője Pierre Gasly helyére ül be hazai közönsége előtt.

1987 óta nem fordult elő, hogy ilyen hosszú ideig ne lett volna japán versenyző a száguldó cirkuszban.

Akkor Takahasi Kunimicu, Hosino Kazujosi és Takahara Noritake 1977-es Japán Nagydíjon való részvétele és Nakadzsima Szatoru 1987-es bemutatkozása között 10 éve telt el. Jelenleg ötnél tartunk, Kobajasi Kamui a 2014-es Abu-dzabi Nagydíjon vett részt utoljára a Caterham színeiben. Jamamoto a csendet csak félig töri meg, hiszen nem főállású pilótaként debütál, mindössze egyszeri alkalomról van szó.

Jamamoto Naoki még sosem versenyzett Európában Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Clive Rose

„Először is szeretném megköszönni ezt a nagyszerű lehetőséget a Scuderia Toro Rossónak, a Red Bullnak, és természetesen a Hondának – olvashatók a 31 esztendős pilóta szavai a Toro Rosso közleményében. – El vagyok ragadtatva tőle, hogy Forma-1-es autót vezethetek a hétvégén, mivel gyerekkorom óta ez volt az álmom.

Jamamoto több európai futamon is ott volt, hogy megismerje a csapatot és a mérnököket. „Felkészültem, amennyire csak fel lehet. Több futamon is részt vettem a Toro Rosso vendégeként, valamint a Red Bull szimulátorában is dolgoztam. A fő célom az lesz, hogy jó munkát végezzek a csapatnak és olyan információkat és adatokat gyűjtsek nekik, ami hasznos lesz a hétvége további részében. Amennyire csak lehet, élvezni szeretném a Forma-1-es autó vezetése nyújtotta élményt, igyekszem a legtöbbet kihozni belőle."

A japán pilóta Pierre Gasly autóját veszi kölcsön Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke is köszöntötte a japánt, akinek

jövőre is meglesznek a superlicenc-pontjai ahhoz, hogy Forma-1-es pilóta legyen, erre igen kevés az esély,

nem vélteltenül tekint a Honda is úgy erre a lehetőségre, mint az F1 felé tartó fiatal japán versenyzőket inspiráló alkalomra. „Örülünk, hogy Szuzukában egy japán versenyző fogja vezetni az autónkat, biztosak vagyunk benne, hogy Naoki-szan élvezni fogja az első szabadedzésen megtett köröket a világ egyik legjobb pályáján” – nyilatkozta Tost.

Biztos vagyok benne, hogy a szurkolók is élvezni fogják, hogy egy japán versenyzőt láthatnak a Japán Nagydíj hétvégéjén."