Komoly bajba kerülhet kirohanása miatt a Haas csapatfőnöke

Forma-1, Szingapúri Nagydíj, péntek, Günther Steiner, Haas
SINGAPORE, SINGAPORE - SEPTEMBER 20: Haas F1 Team Principal Guenther Steiner looks on in the Pitlane during practice for the F1 Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on September 20, 2019 in Singapore. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Igencsak elragadtatta magát az Orosz Nagydíj leintése után Günther Steiner. A Haas Kevin Magnussen büntetése miatt feldúlt csapatfőnöke keresetlen szavakkal illette az egyik felügyelőt, amit a jelek szerint nem fog neki elnézni a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

A Haas csapatfőnöke a verseny leintése után nem éppen hízelgő jelzőkkel illette a sportfelügyelőket, amiért 5 másodperces büntetéssel sújtották a kettes kanyart levágó, majd a pályára nem az előírt módon visszatértő Kevin Magnussent. Steiner viselkedése szembemegy az FIA Nemzetközi Sportkódexében foglaltakkal, így olasz szakemberre minden bizonnyal további vizsgálatok várnak.

Steiner ezúttal túl messzire ment Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A szocsi futam 45. körében Kevin Magnussen kicsúszott a bukótérbe, onnan nem a szabályoknak megfelelően tért vissza, emiatt 5 másodpercre megbüntették, ami a 8. helyébe került. A leintés után Günther Steiner csapatfőnök butának és idiótának nevezte az egyik sportfelügyelőt.

A Haas csapatfőnöke nem először beszélt tiszteletlenül felügyelőről, így könnyen lehet, hogy az eset nem marad következmények nélkül.

Michael Masi versenyigazgatóval és az FIA-val egyelőre csak a Haas csapatmenedzsere, Peter Crolla egyeztetett. Az FIA Nemzetközi Sportkódexében leírtak szerint a rendezvényen résztvevők egyike sem használhat olyan kifejezést, amely sérti a szervezet jó hírnevét.

Amennyiben ezt valaki megszegi, akár még a következő verseny helyszínén is vizsgálhatják az esetet.

Így lehetséges, hogy Steinernek a Japán Nagydíjon dolgozó sportfelügyelők előtt kell megjelennie.

A Japán Nagydíj sportfelügyelői előtt felelhet Forrás: Getty Images/2019 Peter J Fox/Peter J Fox

Masi elmondta, az FIA több módszert is alkalmazhat az eset kivizsgálására. Az F1 versenyigazgatója hozzátette, nincs tisztában azzal, hogy a Haas csapatfőnöke mit mondott pontosan, ugyanakkor a minimális tisztelet minden résztvevőtől elvárható. „Nem tudom, konkrétan mi hangzott el a rádióban, úgyhogy nem szeretnék állást foglalni” – jelentette ki.

Három éve, a 2016-os Mexikói Nagydíjon Sebastian Vettel került hasonló helyzetbe a rádióban, a verseny végén a német versenyző nem értett egyet azzal, hogy a sportfelügyelők nem büntették meg Max Verstappent (a holland pilótát csak a leintés után szankcionálták), és dühében Charlie Whitingot, az akkori versenyigazgatót szidta. Vettel akkor egy szóbeli figyelmeztetéssel megúszta az esetet.