Vágólapra másolva!
Az USA Nagydíjon Lewis Hamilton megszerezte pályafutása hatodik világbajnoki címét. Egykori és jelenlegi kollégái méltatták a Mercedes versenyzőjét. Eddigi talán legnagyobb riválisa szerint közel van ahhoz, hogy a valaha élt legjobb legyen.

Lewis Hamilton immár hatszoros világbajnoknak mondhatja magát, miután Austinban sikerült bebiztosítania újabb elsőségét. A brit pilótát korábban a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel illette dicsérő szavakkal, az austini hétvége során pedig mások is csatlakoztak hozzá.

Nico Rosberg, aki több mint másfél évtizeden keresztül versenyzett Hamiltonnal úgy véli, lehetséges, hogy a közeljövőben Michael Schumachert is túl fogja szárnyalni. A mezőnyben versenyző fiatal brit pilóták pedig kiemelték, gyerekkoruk óta példaképüknek tartják honfitársukat.

Lewis Hamilton 2019-ben hatszoros világbajnok lett Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Rosberg volt az egyetlen, aki a hat éve tartó hibrid korszakban le tudta győzni Hamiltont. Az egykori csapattársak már gokartban is együtt vversenyeztek, és sokáig országos cimborák voltak. Ahogy a vb-cím lett a tét, viszonyuk megromlott, de 2016 világbajnoka ezúttal magasztaló szavakkal illette a brit pilótát.

„Egyszerűen hihetetlen, amit csinál – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – 13-14 éves korunkban versenyeztünk először egymással, a legjobb barátok voltunk, együtt mentünk nyaralni. Mindketten arról álmodtunk, hogy egy napon majd a Forma-1-es világbajnokságért fogunk harcolni. de hat címet nyerni egészen elképesztő teljesítmény.

Max Verstappennek ugyan még nem volt lehetősége beleszólni a világbajnoki küzdelembe, néhány alkalommal azonban már összecsaphatott Hamiltonnal a pályán. A holland pilóta szerint riválisa mindig is magasabb szinten versenyzett mindenkori csapattársánál.

Hamilton (balra) a McLarennél lett először világbajnok, majd a Mercedesnél Rosberg (középen) csapattársa lett, de csak egyszer kapott ki tőle. A 2013-as szezontól Schumachert (jobbra) váltotta, jövőre már a német rekordbajnokot is utolérheti az örökranglistákon Forrás: AFP/Peter Parks

„Sajnos ritkán tudtam csatázni vele, mert a feltételek nem voltak kiegyenlítettek – nyilatkozta a csütörtöki sajtótájékoztatón, ahol bírálta is a Mercedes pilótáját. – Ugyanakkor kétségtelen, hogy bármelyik csapattársánál gyorsabb volt. Ráadásul ez azzal párosult, hogy a mezőny legjobb autójával ment, amivel nyilvánvalóan lehet bajnokságot nyerni. Természetesen a hat elsőség abszolút lenyűgöző."

Norris és Russell az idei szezonban debütáltak az F1-ben a McLaren, illetve a Williams színeiben. Mindkét brit pilóta elárulta, példaképként tekintenek Hamiltonra, amióta elhatározták, hogy be akarnak kerülni a száguldó cirkuszba.

„Fiatalkorom óta felnézek rá, gyerekként mindig izgatottan vártam a versenyeit – mondta Norris. – Reményt adott, hogy egy nap én is eljuthatok ide. A versenyzés több aspektusában is kiemelkedő, én pedig próbálok fejlődni, és egyszer elérni az ő szintjét.”

Hamilton a fiatal generáció számára is példakép Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Russell 2017-ben csatlakozott a Mercedes fiatal pilótákat támogató programjához, így volt már alkalma együtt dolgozni honfitársával. A Williams versenyzője kiemelte, Hamilton messze nem csak az adottságainak köszönheti sikereit.

– jelentette ki. – Korábban azt gondoltam, hogy csak a tehetségéből él, de valójában rengeteg munkát tesz bele, minden apró részletre odafigyel. A Mercedesnél töltött évek során nagyon sokat tanultam tőle.”

Nem látni a végét

Elismerően nyilatkozott Hamiltonról az 1978-as világbajnok, Mario Andretti is: „Ő egy jelenség. Ha visszanézünk a pályafutására, minden évben ott volt a csúcson. Ismerjük a McLarennel elért eredményeit, és miközben nyert a csapattal, Niki Lauda egyszer csak rábeszélte, hogy csatlakozzon a Mercedeshez” – emlékezett vissza.

„Azt hiszem, pont azután hozta meg a döntést, hogy megnyerte az USA Nagydíjat, én pedig azt gondoltam, »édes istenem, vajon mit ivott?« És most itt van, a modern idők álomcsapatához csatlakozott, jó döntést hozott, és képes kihozni a legtöbbet abból, ami a rendelkezésére áll. A legjobb felszerelést kapja, de azt képes munkára fogni hihetetlen kombinációt alkotva.”

Gratulált Hamiltonnak az ellenfél, a Red Bull Racing csapatfőnöke, Christian Horner is.

„Ez a siker tényleg kimagasló. Fenomenális erőfeszítés kell ahhoz, hogy 13 szezon alatt 6 világbajnoki címet érjen el. Ez hihetetlen sikerráta. Brit világbajnok, remek látni, hogy megszerezte a hatodik vb-címét. Remélem, hogy a kihívói lehetünk, mielőtt begyűjti a hetediket.”

A hatszoros világbajnok sikerei mögött az egyik mozgatórugó Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke. Az osztrák üzletember úgy véli, még nincs a láthatáron a sikersorozat vége: „Úgy gondolom, még mindig motivált és minden versenyt meg akar nyerni. Amíg ez a helyzet, szerintem még többet érhet el. Jó autót kell adnunk neki, és utána személy szerint azt gondolom, nincs határ.”

Gratulált Hamiltonnak a MotoGP hatszoros világbajnoka, Marc Marquez és a hétszeres világelső Valentino Rossi is, akivel várhatóan december 7-én járművet is cserél majd egy teszt erejéig.