Vágólapra másolva!
Az üzemanyagok fejlesztése terén látja a Forma-1 szerepét a környezetvédelem terén Sebastian Vettel. A német pilóta lépéseket várt a sportágtól, amelyek úgy tűnik, meg is történnek.

Nagy port vert fel Lewis Hamilton néhány héttel ezelőtt, amikor a Japán Nagydíj után a környezetvédelem jelentőségéről kezdett posztolni és a vegán életmódot népszerűsítette követői körében. Hamiltont szinte csak erről kérdezték a soron következő, Mexikói Nagydíj sajtótájékoztatóján és Sebastian Vettel is kiállt a brit pilóta álláspontja mellett.

Vettel később a CNN-nek és az Autosportnak is beszélt a környezetvédelemmel kapcsolatos véleményéről, a szigetország szaklapjának kijelentette, „hülyeség” lenne, ha a Forma-1 figyelmen kívül hagyná a klímaváltozást, és nem használná ki, hogy világszerte emberek milliói követik a versenyeket. Úgy vélte, a technológiai fejlesztések terén lehet szerepe a sportágnak.

Dohányipari főszponzora távozása után a Honda 2007-ben és 2008-ban a környezetvédelmet hirdette az autóján Forrás: Honda Racing F1

„Az [F1-es] motorjaink nagyon hatékonyak, de kérdéses, hogy ebből mennyi kerül át a közutakra. Alapvetően az F1-nek is van felelőssége, mindannyiunknak példát kell mutatni, ezért érzem, hogy sokkal többet kell tennünk. Nem csupán a teljesítmény, a küzdelem, a versengés vagy a szórakoztatás terén kell a legmagasabb szintet hoznunk, hanem

A Ferrari pilótája sürgette a szintetikus üzemanyagok bevezetését, mert szerinte, ha a szakemberek képesek megtalálni a teljesítménynövelés módját, akkor befektetések révén erre is megoldást lehet találni. „Elnézve az autóinkat, úgy gondolom, relevánsabbá tudjuk tenni őket a technológiák szempontjából” – vélte.

Egyéb érvek mellett azért nem engedték a tankolás visszatérését, mert rossz üzenetet közvetítene a Forma-1-ről Forrás: Williams F1

Vettel felvetette azt is, hogy fejlesszék a nagydíjak hulladékgazdálkodását és tiltsák be a műanyag poharakat, először legalább a paddockban, aztán a közönségnek felszolgált italok kapcsán is.

A Forma-1 is lépett

Hamilton és német kollégája nyitott kapukat dönget, mert néhány héttel azután, hogy a mezőny két legismertebb tagja a környezetvédelemről kezdett beszélni, a Forma-1 menedzsmentje is bejelentette, hogy 2030-ra karbonsemlegessé kívánják tenni a sportágat, és ennek érdekében azonnal elkezdenek végrehajtani egy akciótervet, amit az elmúlt 12 hónap során dolgoztak ki.

A kereskedelmi jogok tulajdonosa által kiadott közlemény szerint „a kezdeményezés magában foglalja a Forma-1-es autókat és a pályán zajló aktivitásokat, valamint a sportág további működését”, vagyis a gyárak termelésére feltehetőleg nem terjed ki, de a terv megalkotásában szakértők, az FIA, a csapatok, a promóterek és további partnerek is részt vettek.

A közlemény hangsúlyozza, hogy az F1-es autókhoz kikísérletezett erőforrások, aerodinamikai vívmányok, biztonsági fejlesztések energia-visszanyerő rendszerek, navigációs eszközök és kompozit anyagok az egész autóipar javát szolgálják. A közeljövőben megvalósíthatónak tartják, hogy az F1-es hajtásláncok is nettó karbonsemlegesek legyenek.

A technológia mellett a rendezvények is fenntarthatóvá válnak 2025-ig: ennek jegyében a keletkező hulladékmennyiséget teljes egészében újrahasznosítják, betiltják az egyszer használatos műanyagokat, valamint zöld közlekedési lehetőséget kínálnak majd „minden szurkolónak”, hogy eljussanak a helyszínre.