Vágólapra másolva!
Létrejött Lewis Hamilton és Valentino Rossi járműcserés tesztje a valenciai pályán. A motoros legendát a Ferrarik után a Mercedes is elkápráztatta, a Yamaha főnöke a brit pilótát dicsérte.

Megrendezték a néhány hónappal ezelőtt már beígért tesztnapot, amely során Lewis Hamilton kipróbálhatta Valentino Rossi idei, MotoGP-ben használt Yamaha M1-esét, a Mercedes pedig kölcsönadta a hatszoros világbajnok 2017-es F1-es autóját, a W08-ast. Rossi korábban többször is tesztelt F1-es Ferrarikat, de turbós hibrid versenyautót most vezetett először.

„Már eddig is Lewis nagy tisztelője voltam, de ezután még inkább az vagyok – nyilatkozta a MotoGP hétszeres világbajnoka. – Szenzációs napunk volt, amely során a motorsportok királykategóriáinak képviselői nem csupán találkoztak, de együtt is dolgoztak” – utalt az olasz veterán arra, hogy adtak tippeket a másiknak, sőt, ő maga fel is vezette Hamiltont egy Yamaha YZR-M1-essel.

Hamilton a motoron, Rossi az autóban Forrás: Monster Energy

„Különleges lehetőség volt a számomra, hogy kipróbálhattam a W08-ast. Korábban már vezettem F1-es autót, de nagyon sokat változtak azóta – mondta. – Először a csodálatos sebességérzet fogott meg. A g-erők nem voltak nagyon rosszak, de megszokást igényelnek. Amint rátaláltam a ritmusra, már nyomtam neki. Nagyszerű élmény volt, egy napra igazi F1-es pilótának éreztem magam.”

Rossi „büszke pillanatnak” nevezte, hogy megoszthatta a motorozás iránti szenvedélyét Hamiltonnal. A szél miatt arra számított, hogy a brit pilóta feladja a tesztelést, de ez nem így történt.

Az olasz motoros azt mondta, reméli, hogy akadnak még hasonló alkalmak a jövőben. Főnöke, Lin Jarvis, a Yamaha Racing ügyvezetője szintén különleges napról beszélt, hiszen a sportágaik ikonjai léptek pályára. Rossihoz hasonlóan ő is méltatta Hamiltont, kiemelve, hogy nehéz dolog pályán, gyorsan motorozni, és még nehezebb ezt versenymotorral tenni.

„Nekem az a pillanat marad meg, amikor ő és Valentino egymáshoz nagyon közel, fej fej mellett motorozott az M1-eseiken. Lewis azt mondta, Valentino és a MotoGP rajongója évek óta, és azt kívánta, hogy Valentinóval egy pályán motorozhasson és kipróbálhassa az M1-est is. Mindkét kívánsága egyszerre teljesült!” – összegzett Jarvis.

– lelkendezett Hamilton, aki szintén örült, hogy Rossi is kipróbálhatta az ő autóját. – Csodálatos egy ilyen legendát az autóban látni. Izgatott vagyok miatta, hiszen ő most fedezi fel az autót először. Arra emlékeztet, amikor én először vezettem F1-es autót. Láttam magam körül az egész csapatot, ez az egész ilyenkor egy másik közeg.”