Helyi sportfelügyelőt neveztek ki Whiting helyettesének az idénynyitóra

Forma-1, Carlos Sainz, McLaren Racing, Max Verstappen, Red Bull Racing, Barcelona teszt 3. nap
MONTMELO, SPAIN - FEBRUARY 20: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB15 behind Carlos Sainz of Spain driving the (55) McLaren F1 Team MCL34 Renault during day three of F1 Winter Testing at Circuit de Catalunya on February 20, 2019 in Montmelo, Spain. (Photo by Dan Istitene/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1YGGPY9M51W11 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Az ausztrál Supercars-bajnokság versenyigazgató-helyettesét választották Charlie Whiting pótlására a hétvégi Ausztrál Nagydíjra. Michael Masi F1-es tapasztalattal is rendelkezik.

A 39 esztendős Michael Masi helyettesíti a csütörtökön elhunyt Charlie Whitingot az idénynyitó Ausztrál Nagydíj versenyigazgatói posztján, jelentette be az FIA. Masi felel a hétvégén a verseny lebonyolításáért, a biztonságért és a rajtprocedúra lefuttatásáért.

A helyi szakember korábban helyettesítette már a Supercars versenyizgatóját, a helyi másodosztályú bajnokságot is irányította már, és részt vett egy FIA-programban, amelynek célja a jövő sportfelügyelőinek kinevelése volt, ennek részeként a 2018-as Kínai Nagydíj egyik sportfelügyelője is volt, valamint dolgozott a Formula-E hongkongi fordulóján is a múlt hétvégén.

A hétvégén indul az F1-es világbajnokság Forrás: Dan Istitene/Getty Images

Az eredeti tervek szerint Masi az idei F1-es nagydíjak harmada során versenyigazgató-helyettes lett volna, és szerepet szántak neki az F2-es és F3-as futamok lebonyolítása terén is, ezért beavatták már a pályákon zajló folyamatokba, megfigyelőként volt már versenyzői eligazításon, betekintést nyert a versenyirányítás munkájába, és pályabejárásokat is tett már.

Arról egyelőre nincs hír, hogy kit véglegesítenek majd Whiting pozíciójában,

hiszen a brit szakember 22 éven keresztül, megszakítás nélkül az F1 versenyigazgatója volt, és a helye annyira megingathatatlannak tűnt, hogy helyettese, Laurent Mekies inkább visszatért a mezőnybe, és a Ferrarihoz szegődött, és a technikai részleget korábban vezető Marcin Budkowski is feladta FIA-s pályafutását a Renault ajánlatáért cserében.

Ausztrál sportfelügyelők egy FIA-konferencián, Masi jobbról a második Forrás: Supercars.net

Masi számára nem újszerű a helyzet, az akkor 73 éves, korábban a Forma-1-ben is versenyző Tim Schenken helyére is hirtelen kellett beugrania a Supercars 2017-es perthi futama előtt, amikor a vastagbél kiöblösödése (diverticulitis) miatt a versenyigazgatót hirtelen kórházba kellett szállítani.

Az F+1 blog a helyszínen számos nevet hallott a lehetséges utódok kapcsán, Masi nem volt köztük, de ettől még lehetséges, hogy hosszabb távon az F1 élére az IndyCarból vagy Le Mansból igazolnak majd új versenyigazgatót. Az idénynyitó után nagyjából két hét áll majd rendelkezésre a helyzet rendezésére, mivel a világbajnokság folytatódik a Bahreini Nagydíjjal.