Vágólapra másolva!
Más-más okból, de a korábban a Ferrarinál versenyző Gerhard Berger és a kétszeres világbajnok Mika Häkkinen sincs elragadtatva attól, hogy a maranellóiak az idei három verseny mindegyikén csapatutasítást alkalmaztak, így fogva vissza Charles Leclerc-t a rutinos Sebastian Vettellel szemben.

Két különálló turnusban összesen hat szezont húzott le a Ferrarinál, majd a BMW F1-es projektjét felügyelte, hogy később két és fél éven át résztulajdonos legyen a Toro Rossóban. Gerhard Berger a német túraautó-bajnokság (DTM) ügyvezetőjeként a mai napig aktív szerepet vállal az autósportban, és természetesen a Forma-1-et is követi, több versenyre is ellátogat egy szezonban. A korábbi tízszeres futamgyőztesnek ennélfogva az első három futamon a Ferrari háza táján történtekről is megvan a véleménye, ami nem túl hízelgő egykori csapatára nézve.

Az osztrák expilóta szerint a vörösök igen rosszul teszik, hogy Sebastian Vettelt favorizálják Charles Leclerc-rel szemben,

mivel a fiatal monacóiban megvan a potenciál, hogy világbajnoki címet nyerjen. Berger véleményét osztja egykori versenyzőtársa és ellenfele, a kétszeres világbajnok Mika Häkkinen.

Leclerc három verseny alatt három csapatutasítással volt kénytelen szembesülni a Ferrarinál Forrás: AFP/Wang Zhao

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke már a szezon előtt világossá tette, és azóta is fenntartja az istálló azon álláspontját, mely szerint az 50-50%-os szituációkban Vettelnek kedveznek, pusztán azért, mert ő van régebb óta a csapatnál, és jóval tapasztaltabb Leclerc-nél. Berger szerint ez hiba. „Szerintem jelenleg nyitott a helyzet. Bármennyire is kedvelem Sebastiant, és bármilyen nagyra is értékelem, itt van egy srác, aki képes megnyerni a világbajnoki címet.

– nyilatkozta az osztrák.

Berger világossá tette, hogy nem a csapatutasítás ellen van, adott esetben jó dolognak tartja azt, mint ahogyan a tavalyi Olasz Nagydíjon is inkább Vettelt segítette volna a vörösök helyében,

akik akkor – még Maurizio Arrivabene irányítása alatt – nem álltak be a négyszeres világbajnok mögé, és hagyták Kimi Räikkönennek, hogy a rajt után megküzdjön a csapattársával. Vettel végül maradt a második helyen, majd megpördült Lewis Hamiltonnal meccselve.

Berger úgy véli, tavaly Monzában a Ferrari azzal döntött rosszul, hogy nem alkalmazott csapatsorrendet Forrás: AFP/Miguel Medina

„Az embernek mindig másként kell az ilyen dolgokat megvitatnia attól függően, hogy a szezon melyik szakaszában járunk – mondta Berger. – Tavaly Monzában, amikor Arrivabene azt mondta, hogy mindent nyitva hagynak, a bajnokság már az utolsó szakaszába érkezett, és világos volt, hogy ha bárkinek is van esélye a vb-címre, az Sebastian, és nem Kimi. Úgyhogy abban a helyzetben is másképp reagáltam volna.

Az osztrák expilóta azt is kiemelte, hogy a Ferrari azt is kockáztatja a jelenlegi taktikájával, hogy a csapaton belül két táborra szakadnak az emberek, az egyik csoport Vettel, a másik pedig Leclerc mögé áll. Láttunk korábban már ilyet a Forma-1-ben. A száguldó cirkuszban 1991 és 2001 között versenyző Mika Häkkinen nem ment idáig, a Ferrari korai csapatutasításaival azonban ő sem ért egyet. A Lotus és a McLaren korábbi pilótája inkább a csapat szemszögéből közelítette meg a helyzetet, mondván, ha a Ferrari már most azzal törődik, hogy kinek kedvezzen, akkor nem fogja tudni felvenni a versenyt a Mercedesszel.

Häkkinen szerint a Ferrari csak magával babrál ki a Mercedes elleni csatában Forrás: AFP/Wang Zhao

„Nekem hibának tűnt, hogy [Bahreinben] Leclerc-nek nem engedték a saját versenyét futni, és nem hagyták, hogy felvegye a harcot Bottasszal, ha tudja. Helyette megkérték, hogy engedje el Vettelt. Amikor valakinek egy olyan erős csapatot kell legyőznie, mint a Mercedes, akkor nincs értelme ezzel játszadozni” – írta Häkkinen szokásos futam utáni jegyzetében az Unibeten.

Leclerc-ben és Vettelben megvan a potenciál arra, hogy minden hétvégén a Mercedes legerősebb ellenfele legyen, a Ferrarinak azonban támogatnia kell őket, rugalmasnak kell lennie, el kell felejtenie a csapatutasításokat, és arra kell koncentrálnia, hogy nyerjenek.”