Hollandiában is elmaradhat az F1 a koronavírus miatt

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing, Jumbo Racedagen, Zandvoort
Max Verstappen performs during the Red Bull Racing Show Run in Zandvoort, The Netherlands on may 18 2019. // Jarno Schurgers/Red Bull Content Pool // AP-1ZCE16GYW1W11 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Hivatalos bejelentés még nem érkezett, de több mint valószínű, hogy a májusi Holland Nagydíjat is el fogja halasztani az F1. Jan Lammers, a verseny sportigazgatója optimista azzal kapcsolatban, hogy lesz új helyük az idei versenynaptárban.

Jelen állás szerint annyi biztos a Forma-1-es világbajnokság folytatásával kapcsolatban, hogy az első négy versenyt elhalasztották, leghamarabb tehát májusban rendezhetnek futamot. Hogy május elején, vagy végén, azt még senki nem tudja, a Bahreini és Vietnami Nagydíj törlésekor kiadott közlemények közül az F1-é ugyanis május végét, az FIA-é május elejét jelölt meg lehetséges folytatási időpontként. Ugyanakkor előbbi tűnik valószínűnek, Jan Lammers, a május 3-án esedékes Holland Nagydíj sportigazgatójának szavai legalábbis erre engednek következtetni.

Lammers fel van készülve rá, hogy elhalasztják a Holland Nagydíjat is Forrás: AFP/Remko De Waal

Noha még nem érkezett bejelentés azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a legkorábbi, még nem elhalasztott verseny, a Holland Nagydíj sorsa,

Lammers nyilatkozatából meglehetősen egyértelműen kirajzolódik a kép, hogy a versenynaptárba 1985 után az idén visszatérő futam szervezői is halasztásra készülnek.

„Még nem kaptunk semmilyen hivatalos bejelentést, az F1 és az FIA nem mondta, hogy »töröltük a Holland Nagydíjat az eredeti, május 3-ai dátumról«. A hivatalos üzenet még függőben van, de

– nyilatkozta Lammers az Autosportnak. – Azonban jelenleg nincs értelme végigvenni ezeket a forgatókönyveket. Megvárjuk az F1 és az FIA tisztázását, mielőtt bármit is kommunikálnánk."

Mint az F1 körül mindenki, Lammers is kiemelte, hogy jelenleg az egészség a legfontosabb, a Holland Nagydíjnak is ezt kell szem előtt tartania. „A koronavírus uralja jelenleg a világot, ennyire egyszerű. Hónapok óta úgy volt, hogy májusban lesz a futam, de

Az emberek egészsége a legfontosabb számunkra. Mindazok a csodálatos dolgok, amelyeket elterveztünk a Holland Nagydíjra, szerintem így is megvalósulhatnak. De nem szabad elfelejtenünk, hogy a Föld lakosságának egészségét veszély fenyegeti, mindenki számára ez most a legfontosabb."

A hollandokat érzékenyen érintené, ha kétnaposra zsugorítanák a nagydíjhétvégét Forrás: Jarno Schurgers/Red Bull Content Pool

Ross Brawn, az F1 sportért felelős igazgatója szerint akár 17-18 futamot is meg tudnak rendezni az elhalasztott versenyek pótlásával. Az Autosport szerint amennyiben nem lesz május 3-án Holland Nagydíj, a futamot a nyári szünet törlésével az augusztusi Magyar Nagydíj után tarthatják meg.

Lammers nem aggódik, szerinte a Max Verstappen miatt teltházasnak ígérkező futamnak lesz helye a naptárban.

„Személy szerint úgy gondolom, hogy eléggé elöl vagyunk az F1 fontossági sorrendjében, viszont formálisan még nem értesítettek minket, úgyhogy mi is meg szeretnénk érteni mindent, mielőtt bármit is kommunikálnánk.

Azoknak, akik már megvásárolták a jegyüket, nem kell aggódniuk, minden jegy érvényes marad, ha új időpontra halasztják a versenyhétvégét."

Brawn felvetette, hogy az összesűrűsödő versenynaptár miatt lehetnének kétnapos versenyhétvégék, a Holland Nagydíj népszerűsége miatt a sportigazgató ennek azonban egyáltalán nem örülne. „Nyilván ezt is megfontolják, de ez az ő dolguk. Zandvoort esetében nekem ez nem tűnik a legjobb opciónak. Ha a mi versenyünk bármiről is ismert, az a "Szuper Péntek", és a tény, hogy minden napra eladtuk az összes jegyet. Elég nehéz lenne ilyesmit találni más versenyen. Úgyhogy ha más futamokon szinte nincs szurkoló a pénteki napon, akkor ez jó terv lehet. Zandvoort számára azonban nem lenne ideális."

A Spanyol Nagydíj sorsa is erősen kérdéses

Mindössze egy héttel a zandvoorti verseny után, május 10-én rendeznék a barcelonai Spanyol Nagydíjat. A Circuit de Barcelona-Catalunyának már három nagy eseményt, a március 21-22-ére tervezett Ultimate Cup Seriest, az április 4-5-re tervezett European Le Mans Seriest, és az április 17-19-re tervezett ralikrossz-világbajnokságot is el kellett halasztania. A Forma-1-es futammal kapcsolatban még nem közöltek konkrétumot, csak annyit, hogy az eddigi halasztások arra egyelőre nincsenek hatással.

A Spanyol Nagydíj is elmaradhat Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

„Ezek az intézkedések nem befolyásolják a 2020-as Spanyol Nagydíj felkészülési időszakát.

– olvasható a pálya közleményében. – A Circuit de Barcelona-Catalunya tovább figyeli a járvány terjedését, állandó kapcsolatban marad a különböző szervekkel és egészségügyi hatóságokkal annak érdekében, hogy a megfelelő intézkedéseket és ajánlásokat léptethesse életbe, biztosítva a látogatói egészségét és biztonságát."

Egyes források szerint a Spanyol Nagydíjat sem fogják megrendezni májusban, az idei évben lejáró szerződésű helyszín pótlását viszont nem is tartja kiemelten fontosnak a Forma-1, így könnyen lehet, hogy a barcelonai pálya 2020-ban F1-es verseny nélkül marad.