Nincs harag Hamilton és Vettel között a Ferrari motorbotránya miatt

Forma-1, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Ausztrál Nagydíj
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 12: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP and Sebastian Vettel of Germany and Ferrari react during a press conference during previews ahead of the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 12, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Forma-1 jelenlegi legsikeresebb versenyzői között nincs ellentét azért, mert megkérdőjeleződött a Ferrari tavalyi erőforrásának szabályossága. Lewis Hamilton és Max Verstappen viszont leszögezte, hogy egyenlő feltételek mellett akarnak versenyezni az ellenfeleikkel.

A koronavírus mellett várhatóan a Ferrari tavalyi motorbotránya lesz az idénynyitó Ausztrál Nagydíj egyik kiemelt beszédtémája, miután az FIA egy szűkszavú, a tesztelés utolsó percei során kiadott közleményben jelentette be, hogy megállapodást kötött a Scuderia Ferrarival, ezzel lezárták a tavalyi erőforrással kapcsolatos vizsgálatot.

A mezőny hét csapata azóta több panaszos levelet is intézett az FIA-hoz, a szövetség azonban kitart az álláspontja mellett, hogy az eljárás jogszerű, bár elismerték, hogy nem tudtak megbizonyosodni arról, hogy a Ferrari tavaly mindig szabályosan üzemeltette az erőforrását. A Scuderia tagadta a vádakat és Sebastian Vettel is kijelentette, hogy nem kételkedik a csapata tetteiben.

Vettel és Hamilton az Ausztrál Nagydíj sajtótájékoztatóján Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

„Számomra elég világos a helyzet. Nyilvánvalóan megbízom a csapatomban, hogy a szabályokat betartva mindig helyesen cselekszünk. Azt is gondolom, hogy bízhatunk abban, hogy az összes pilóta, a szabályozó testület, az FIA is elvégzi a feladatát a rajtrácson lévő összes csapat érdekében. Talán ez a válasz a kérdésre” – nyilatkozta.

Vettel és a Mercedes táborát erősítő hatszoros világbajnok, Lewis Hamilton is úgy vélte, a csapatok közötti vita nem befolyásolja a versenyzők egymás iránti tiszteletét.

„Ez az én szempontomból semmit sem változtat a többi versenyzővel való kapcsolatomon, különösen Lewisszal – vélte. – Szerintem az évek során kialakított kölcsönös tisztelet érintetlen, és nem hinném, hogy veszélynek van kitéve” – jelentette ki a négyszeres világbajnok, aki 2017-ben nekiment Hamiltonnak, azóta viszont rendezték a nézeteltéréseiket.

Verstappen nem feszegette a kérdést Forrás: AFP/Glenn Nicholls

A német pilóta álláspontjával egyetértett Hamilton is, aki úgy vélte, a csapatok és a szabályozó testület között, a háttérben zajló egyeztetések „külön ügyet” képeznek, azt viszont hozzátette, szerinte az egész problémát „lehetett volna jobban kezelni”, de ennek további bonyolítását Toto Wolff csapatfőnökre bízta.

Ugyanezt kérte Max Verstappen, a Red Bull pilótája is: „Mindenki számára fontos, hogy egyenlő feltételek legyenek. Mindenki ezt akarja, és ez minden, amit mondhatok erről” – zárta rövidre, majd az FIA kapcsán hozzátette: „A múltban a helyes döntéseket hozták meg, úgyhogy meglátjuk, ezúttal az FIA és a csapatok mivel állnak elő.”