Vágólapra másolva!
Bereznay Dániel egy első és egy harmadik helyet szerzett a Bahreini Nagydíj helyett megtartott esport-versenyen. A két aktív F1-es pilóta jól szerepelt, hiszen Lando Norris és Nicholas Latifi is mindkét alkalommal pontot szerzett.

A Veloce Esports a múlt heti Ausztrál Nagydíjhoz hasonlóan a Bahreini Nagydíjat is megrendezte a virtuális térben. Lando Norris ezúttal is részt vett az eseményen, rajta kívül még Nicholas Latifi képviselte a jelenlegi F1-es mezőnyt. Mindketten a valódi csapatukban indultak, a kanadai pilóta csapattársa pedig Nico Hülkenberg volt. Mellettük Stoffel Vandoorne és Esteban Gutiérrez indult az egykori F1-esek közül, mindketten a Mercedes színeiben.

Az első rajtsort azonban nem ők, hanem a két Alfa Romeo szerezte meg. A Veloce_FormulaDani néven versenyző Bereznay Dániel 1:26.151-es idővel biztosította be a pole pozíciót, és az ő szélárnyékának köszönhetően James Baldwin a kvalifikáció legvégén bejött a 2. helyre. Norris a 6., Latifi a 8., Vandoorne a 9., Gutierrez a 11., míg Hülkenberg a 15. pozícióból rajtolhatott.

Bereznay Dániel ezúttal is valódi F1-eseket győzött le Forrás: Majer Dániel - GPhírek.hu

A legutóbbi alkalomhoz hasonlóan Norrisnak most sem sikerült megfelelően abszolválnia a felvezető kört, hiszen ütközésbe keveredett, de a játék visszatette a rajtrácsra, és megvárhatta, amíg a mezőny is feláll a starthoz. Nagyobb baja nem esett, hiszen büntetést nem kapott, az autók pedig csak minimális mértékben sérültek ezen az eseményen.

A rajtnál Bereznay és Baldwin is megtartotta pozícióját, de a brit versenyzőt a második körben megelőzte a Renault esport-piótája, Jarno Opmeer.

Hátrébb már korántsem volt sima az indulás, Norrist például már az első kanyarban kiütötték. A brit pilóta az első körökben többször is balesetbe keveredett, így nagyon nagy hátrányt szedett össze a mezőny elejéhez képest. Hülkenberg és a Real Madrid futballcsapatának kapusa, Thibaut Coutrois szintén a rajt áldozatai voltak.

Itt nézheti vissza az időmérőt és a két futamot

A kerékcserék a 14 körös verseny 6. körben kezdődtek meg, az első háromból Opmeer és Baldwin állt ki a bokszba. Mindketten lágyról közepesre váltottak, mint ahogyan egy körrel később a magyar versenyző is. Bereznay simán megtartotta vezető pozícióját, és ugyan Opmeer valamelyest közeledett hozzá, végül győzelme nem került veszélybe, így a melbourne-i versenyhez hasonlóan Bereznay-Opmeer volt az első kettő sorrendje.

A „valódi” pilóták közül Nicholas Latifi végzett a legjobb pozícióban, a kanadai versenyző az 5. helyen fejezte be a futamot. Mellette a 7. Vandoorne-nak, valamint a végül 10. helyre befutó Norrisnak sikerült a pontszerzés.

A McLaren pilótájának szerencséje is volt, hiszen Gutiérrez a előtte autózva pördült meg előtte, és így visszacsúszott a 11. helyre. Hülkenberget a 16., míg Courtois-t a 13. pozícióban intette le a kockás zászló.

A második futam még az előzőnél is érdekesebbnek ígérkezett, hiszen a mezőny az első verseny végeredményéhez képest fordított sorrendben állt fel a rajtrácsra. Norrisnak ezúttal sikerült teljesítenie a felvezető kört, ami esetében kisebbfajta győzelemmel ért fel.

Norris ezúttal is csatlakozott a mezőnyhöz, a második futamon pedig az 5. helyen végzett Forrás: AFP/Oli Scarff

A rajt ezúttal simább volt, legalábbis ami az ütközéseket illeti. A fordított rajtrácsnak köszönhetően azonban pozíciócseréből rengeteget láthattunk. A 17. helyről rajtoló Cem Bolukbasi például már az első kör végére feljött a 4. pozícióba, de Bereznayék is pillanatok alatt a 10. hely környékén találták magukat.

Aztán a magyar pilóta húzott egy váratlant, ugyanis már az első körben kiállt közepes gumikért. Nyilvánvalóan arra játszott,

hogy míg riválisait feltartják a lassabb versenyzők, addig ő az üres pályán nagy tempót tud autózni.

A taktika beválni látszott, hiszen a többiek kiállása után ismét a mezőny elején autózott. A 6. körben viszont tőle szokatlan módon hibázott és megpördült, aminek következtében közvetlenül Norris elé, az 5. helyre esett vissza. A brit pilóta sokakhoz hasonlóan meglepődött a történteken.

A versenyt Norris is közvetítette saját Twitch-csatornáján

Ekkor azonban még semmi nem volt veszve, hiszen a 9. körre feljött a 3. helyre, ráadásul legnagyobb riválisa, Opmeer még mindig mögötte volt. Ennél viszont már nem volt feljebb, a magyar pilóta a 3. pozícióban futott be, Bolukbasi és Baldwin mögött.

Norris ezúttal megmutatta, hogy (az egyébként az utolsó helyekről rajtoló) első négy helyezettet nem tudja megközelíteni, ugyanakkor a többieknél magasabb szinten áll. A McLaren pilótája ugyan a verseny végén egy lekörözés után kicsúszott, ez végül nem veszélyeztette az 5. pozícióját.

Az utolsó körökben Latifi vívott hatalmas csatát a 8. helyért, és több oda-vissza előzgetés után úgy nézett ki, hogy sikerül is megtartania.

A legvégén azonban ütközött riválisával, így végül csak tizedikként végzett. Az incidens nyertese Gutiérrez volt, aki így feljött a 9. pozícióba.

Hülkenbergnek ezúttal sem jött össze a pontszerzés, hiszen 12 riválisa is előtte fejezte be a versenyt. Többek között Courtois is, akit előtte intettek le. Vandoorne-nak most nem jött ki a lépés, a belga versenyző csupán a 19. helyen futott be.

Elindult az F1 hivatalos sorozata is

Szintén a mai napon rendezték az F1 által életre hívott versenysorozat első futamát, a virtuális Bahreini Nagydíjat. A Veloce Esports eseményén részvevő egykori, illetve jelenlegi Forma-1-es pilóták ezen a futamon is ott voltak. Rajtuk kívül a mezőny tagja volt többek között Johnny Herbert, Lewis Hamilton öccse, Nicholas, vagy a hatszoros olimpiai bajnok egykori pályakerékpáros, Sir Chris Hoy is, aki pályafutása befejeztével szintén belekóstolt az autóversenyzésbe.

Itt tudja visszanézni az F1 hivatalos versenyét

A csúszás miatt végül csak 14 körös versenyt a kínai F2-es pilóta, Guanyu Zsu nyerte, Vandoorne és a 2015-ös Porsche-szuperkupa győztes Philippe Eng előtt. A futam színvonaláról sokat elmond, hogy Norris úgy lett 5., hogy csupán a 8. körben tudott bekapcsolódni, addig a gép irányította az egyébként a mezőny végéről rajtoló szellemautóját.

Esport-dömping a hétvégén

A napokban további virtuális F1-es futamokat rendeztek, illetve rendeznek. Szombaton lezajlott a The Race esports Battle második fordulója, a játékosok a Nürburgring után ezúttal Indianapolisban mérték össze tudásukat. A döntő futamot a múlt héten 3. helyen végző Rudy van Buren nyerte, a legjobb „valódi” pilóta ezúttal is Félix Rosenqvist lett az 5. helyével. Az egykori F1-esek közül Hülkenberg és Vandoorne mellett Esteban Gutiérrez, Nelson Piquet Jr és Alexander Rossi is elindult az eseményen.

Itt visszanézheti a The Race All Star esports Battle tegnapi második fordulóját

Sokáig úgy tűnt, hogy Max Verstappen is részt vesz a viadalon, mint ahogyan azt az előző alkalommal is tette. A holland pilóta végül visszalépett, arra hivatkozva, hogy nem játszik gyakran az rFactor 2 című játékkal, emiatt nem érzi kellőképpen az irányítást ahhoz, hogy az élmezőnyben harcolhasson.

A Red Bull versenyzője azonban így sem tétlenkedik, hiszen bejelentette, hogy hétfőn elindul a Team Redline által szervezett, Real Racers Never Quit elnevezésű futamon. A mezőnyben ott lesz Piquet és Giedo van der Garde is.

Szavazzon!

Ön szerint jó ötlet virtuális futamokkal pótolni a valódiakat, amíg újra nem indulnak a különböző versenysorozatok?