Vágólapra másolva!
Eltérő véleménnyel van Fernando Alonso két korábbi csapattársa a spanyol pilóta esetleges visszatéréséről. Romain Grosjean örömtelinek tartaná, ha Alonso újra az F1-ben versenyezne, de kételkedik az autó versenyképességében, erre tapintott rá Jenson Button is.

Múlt héten igencsak felborult az átigazolási piac, miután a Ferrari bejelentette, hogy 2021-ben már nem Sebastian Vettel lesz Charles Leclerc csapattársa. Nem sokkal később az is kiderült, hogy a négyszeres világbajnokot Carlos Sainz pótolja, az ő helyére pedig Daniel Ricciardo érkezik a McLarenhez.

Ennek következtében megüresedett a Renault egyik jövő évi ülése. A pletykák szerint Fernando Alonso tárgyalásban áll az enstone-i istállóval, sőt, egyes források úgy tudják, hogy a spanyol pilóta előszerződést kötött a franciákkal. Egykori csapattársa, Romain Grosjean örülne a kétszeres F1-es világbajnok visszatérésének.

Grosjean örülne, ha Alonso ismét visszatérne a Renault-hoz Forrás: Getty Images/Toyota Gazoo Racing

„Hallani Fernando Alonsóról is – utalt Grosjean korábbi csapattársa esetleges visszatérésére. – Miért ne? Szerintem sok lehetőség van még ebben, a története még nem zárult le teljesen."

„Nyilvánvaló, hogy ő remek versenyző, aki mindig is keményen dolgozott – nyilatkozta a Sky Sports vodcastjában a Haas pilótája, aki a 2009-es idény utolsó hét futamán versenyzett Alonso csapattársaként. – Egyszer már visszatért a Renault-hoz, de nyilvánvalóan nem az volt a legjobb autó 2009-ben, ezt tanúsíthatom.

Alonso egy másik egykori csapattársa, Jenson Button kijelentette, szerinte a spanyol pilóta nem fog a Renault-nál versenyezni. A 2009-es világbajnok úgy véli, más lenne a helyzet, ha csapat rövidtávon is versenyképessé válna, de Button nem hiszi, hogy ez a közeljövőben megtörténik.

Alonso a McLarennél volt Button csapattársa 2015-ben és 2016-ban Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

„Ez egy hosszabb folyamat lesz, valószínűleg legalább négy év, ha egyáltalán sikerül betörniük az élmezőnybe – fogalmazott. – [Alonsónak] erre már nincs ideje, így meg nem hiszem, hogy vállalná.”

Button hozzátette, ha a három élcsapat valamelyike kínálna ülést a kétszeres F1-es világbajnoknak, arra biztosan lecsapna, mivel a gyorsaságát még 38 éves korára sem vesztette el. Azonban a spanyol pilóta már biztosan nem hosszú távú projektet keres.

A folyamatot, aminek akár Alonso is állhat a végén, Vettel és a Ferrari szakítása indította el, ami Grosjeant nagyon meglepte. „Eléggé biztos voltam benne, hogy Sebastian marad a Ferrarinál, a dolgok azonban érdekes fordulatot vettek” – mondta.

Grosjean meglepődött Vettel távozásán Forrás: DPPI/Antonin Vincent

A 34 éves versenyző hozzátette, ő másképpen cselekedett volna, de konkrétumot nem említett, mondván, nem akarja bajba sodorni magát. Nem sokkal később azt is kijelentette, hogy páran remek munkát végeztek, de utána ezt sem részletezte.

Alonsóval és Vettellel kapcsolatban is felmerül a kérdés, hogy mekkora fizetésre tarthatnak igényt, ha jövőre az F1-ben versenyeznek.

Könnyen lehet, hogy egyikük bére sem lesz akkora, mint a korábbi éveikben, főleg úgy, hogy a válság valamilyen szinten minden csapatot megérintette. Ez utóbbira Grosjean is rávilágított. „Pénzügyileg is érdekes a kialakult helyzet, hiszen az istállók, valamint a többi érintett vállalat nem a legszebb napjaikat élik.”