Hamilton kiakadt a Forma-1-re

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Ausztrál Nagydíj
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 12: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP looks on during a press conference during previews ahead of the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 12, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton kritikus posztban adott hangot nemtetszésének amiatt, hogy a Forma-1 és sztárjai nem álltak ki a rasszizmus ellen a Minnesotában meghalt George Floyd halálát követően.

A hatszoros világbajnok Lewis Hamilton nem nézi jó szemmel, ahogyan több világsztár és a Forma-1 is csendben maradt és nem szólalt fel a rasszizmus ellen a Minnesotában, durva rendőri intézkedést követően elhunyt 46 éves amerikai George Floyd halála után. Miközben az Egyesült Államokan napok óta tüntetések zajlanak, a közösségi médiát pedig színészek, előadóművészek, sportolók és más világsztárok üzenetei árasztották el, a Forma-1-es pilóták és csapatok nem reagáltak a történtekre.

Lewis Hamilon – aki nemrég a motorsportban tapasztalható társadalmi sokszínűség hiánya miatt szólalt fel – úgy érzi, hogy feketeként egyedül van a „fehérek uralta" sportágában. Kiállása után néhány másik pilóta is hallatta hangját, Charles Leclerc pedig hibának nevezte, amiért ezt csak most tette meg.

Hamilton üzent Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

„Látlak titeket, akik csendben maradtok – kezdte sorait Hamilton. – Néhányotok a legnagyobb sztárok közé tartozik, mégis csendben marad az igazságtalanság közepette. Egy árva jelet sem láttam senkitől a motorsportból, ami természetesen fehérek uralta sport. Én vagyok itt a színesbőrűek egyike, mégis egyedül állok.

Egy következő posztban Hamilton leszögezte, hogy nem a tüntetések során bűncselekményeket elkövetők mellett van. „Nem azok mellett állok ki, akik fosztogatnak és gyújtogatnak, hanem azok mellett, akik békésen tüntetnek. Nem lesz béke, amíg az úgynevezett vezetőink nem hoznak változást. Ez nem csak Amerikáról szól, hanem az Egyesült Királyságról, Spanyolországról, Olaszországról és az egész világról. Meg kell változnia annak, ahogy a kisebbségekkel bánnak, ahogyan oktatják az embereket az egyenlőségről, rasszizmusról, társadalmi osztályok iránti előítéletekről és arról, hogy mind egyenlők vagyunk. Nem rasszizmussal és gyűlölettel a szívünkben születünk, ezt azok nevelik belénk, akikre felnézünk."

Daniel Ricciardo néhány órával Hamilton posztja után maga is posztolt egyet a Facebookra, és összefogásra sürgetett a minneapolisi eseményeket látva. „Szomorúvá tettek az elmúlt napok hírei.

– írta az ausztrál. – A rasszizmus mérgező és tenni kell ellene. Nem erőszakkal és azzal, hogy csendben maradunk, hanem egységgel és tettekkel. Fel kell állnunk, »MI«-vé kell válnunk. Legyünk jobbak, emberek! 2020 van, az isten szerelmére. A fekete életek számítanak."

Leclerc szerint hiba volt, hogy csak most szólalt meg Forrás: AFP/Valery Hache

Charles Leclerc szintén azután hallatta hangját, hogy Hamilton kifejezte nemtetszését.

A Ferrari monacói pilótája elismerte, nem kellett volna ennyi ideig várnia azzal, hogy kiáll a rasszizmus ellen.

„Hogy teljesen őszinte legyek, nem ideillőnek és kényelmetlennek éreztem megosztani a gondolataimat a közösségi médiában az egész helyzetről, ezért nem szólaltam fel korábban. És egyáltalán nem volt igazam. Még mindig nehezen találok szavakat a néhány interneten megnézett videóban látott kegyetlenségre. A rassszizmus ellen tenni kell, és nem csönddel. Kérlek, vegyetek aktívan részt ebben, bátorítsatok másokat, hogy felhívják erre a figyelmet!

A McLarennél versenyző Lando Norris szintén a közösségi médiát használta, és egy weboldalra hívta fel a figyelmet, amelynek segítségével az emberek tehetnek valamit a rasszizmus ellen. „Vannak szurkolóim és követőim, akik szeretnek és támogatnak. Ennélfogva sok embert inspirálhatok és mutathatok utat nekik. Kiállunk amellett, ami helyes. Ezúttal arra kérlek titeket, hogy tegyetek valamit! Kattintsatok a linkre, és teremtsétek meg a különbséget!" – írta a McLaren versenyzője.

„Ennek be kell fejeződnie!" – posztolta Nicholas Latifi, a Williams versenyzője

Hamilton posztja Ricciardo, Leclerc, Latifi és Norris után Carlos Sainzot és George Russellt is arra ösztönözte, hogy felszólaljon. „Ezek a problémák, amelyeket 2020-ban tapasztalunk, arra engednek következtetni, hogy őseink szenvedése és könnyei ellenére visszamentünk az időben – írta a McLaren spanyol pilótája. – Őrület belegondolni, hogy mik történnek még manapság is. Mindannyiunkban ugyanaz a vér csörgedez...

Nagy harmóniában dolgozunk együtt, hogy szórakoztassuk az embereket szerte a világban, és közben a sportszerűség és az egység üzenetét közvetítsük. Teljességgel elítélem a rasszizmus és az igazságtalanság minden formáját. A sokszínűség visz minket előre, magunkévá tesszük ezt a szemléletet. Remélhetőleg egy nap mindenki hasonlóan cselekszik”

Russell is követte a többiek példáját Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Russell Leclerc-hez hasonlóan úgy vélte, hogy neki is hamarabb szólnia kellett volna. „Mindannyiunknak van hangja, hogy felszólaljon amellett, ami helyes. Mostanáig nem tudtam, hogy miként hallassam a sajátomat egy ilyen helyzetben. Hogy visszhangozzam Charles Leclerc szavait, nem éreztem helyénvalónak, hogy nyilvánosan mondjam el a gondolataimat ezekről az atrocitásokról. Nehezen dolgozom fel azokat a dolgokat, amiket a hírekben és a közösségi médiában látok, és őszintén szólva még mindig nem találom a szavakat annak kifejezésére, hogy miként érzem tőlük magam.

Nagyobb szükségünk van a békére és az egyenlőségre a világban, mint valaha. Itt az ideje, hogy összefogjunk, és örökre eltüntessük a rasszizmust a társadalomból. Használjátok a hangotokat, hívjátok fel a figyelmet, amennyire csak tudjátok! Mindannyiunk felelőssége véget vetni az igazságtalanságnak.”

A Mercedes közleményben reagált

Hamilton csapata a közösségi médiában megjelentetett közleményben tudatta, hogy kiállnak pilótájuk mellett. „Veled vagyunk, Lewis! A tolerancia alapvető elv a csapatunkban, amely minden formában sokszínűségben gazdag. Minden rasszból, kultúrából, vallásból, filozófiából és életstílusból üdvözöljük és bátorítjuk az embereket és elítéljük a diszkrimináció minden formáját, miközben együtt dolgozunk a változás elősegítésén. Mélységesen elszomorítanak minket az utóbbi időszakban történtek, reméljük, hogy hamarosan rendeződik a helyzet.”