Vágólapra másolva!
Több hónapos szimulátorozás után a héten újra versenyautóba ül Lando Norris, a McLaren pilótája, hogy megkezdje az éles felkészülést a júliusban kezdődő szezonra. Az F1-es autóra még várnia kell.

A héten újra megkezdődött a munka a Forma-1-es csapatok gyáraiban és a versenynaptár első nyolc fordulóját is hivatalosan bejelentették: alig több, mint egy hónap múlva tripla hétvégével indul az idei világbajnokság, összesen hét hónappal azután, hogy legutóbb nagydíjat rendeztek, és három hónappal a legutóbbi tesztelések óta.

Több pilóta is azt gyanítja, hogy a mezőny tagjai berozsdásodtak a hosszú kihagyás alatt, míg mások nem számítanak fennakadásokra. George Russell, a Williams ifjú pilótája nemrég elmondta, szeretne éles versenyautót tesztelni a szezonkezdet előtt, Lando Norrisnak a héten erre lehetősége is nyílik.

Az F1-es McLarenre még várnia kell, de a szimulátor után Norris igazi versenyautót is vezethet Forrás: Motorsport Images/Steven Tee

Norris az elmúlt hónapok során többszáz órát töltött szimulátorozással, több éles versenyen is elindult, a héten pedig privát teszten vesz részt egy Forma-3-as autó volánja mögött. Erről a The Race értesült, ami szándékosan nem hozza nyilvánosságra az esemény helyszínét, hogy a koronavírus miatti korlátozások közepette a szurkolók ne tudjanak a pálya közelébe jutni.

A brit pilóta 2017-ben megnyerte az F3-as Európa-bajnokságot a Carlin színeiben, de azt nem tudni, hogy az akkori autóját vagy az aktuális modellt vezeti majd.

„Nagyon fontos lesz, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk azért, hogy a versenyekre való felkészülés terén visszatérjünk a normális kerékvágásba – idézte a portál a McLaren pilótáját. – Ezzel kapcsolatban a legfontosabb, hogy Ausztria előtt vezessek egy autót. Persze, F1-es autóval valószínűleg nem mehetek majd, az magasabb szintet jelent minden máshoz képest.”

Norris az F3-as Európa-bajnokság pau-i fordulóján 2017-ben Forrás: DPPI via AFP/Antonin Vincent

„F3-ast fogok tesztelni, és a következő hetek során lesz némi gokartozás is, úgyhogy ismét kezdek elfoglalt lenni. Sok napot töltök majd [a McLaren] szimulátorában is. Lényegében három dolgot tuunk csinálni: szimulátorozni, gokartozni és ha lehet, F3-as autót tesztelni, de nem mindig olyan egyszerű csak úgy elmenni. Szerencsére ismét nyitva vannak a pályák, és lehet menni vezetni.”

Norris szerint mentálisan és fizikálisan sem könnyű visszaszokni az F1 követelményeihez, de arra számít, hogy ellenfelei gyorsan felveszik majd a ritmust.

Csapattársa, Carlos Sainz az F1 hivatalos weboldalának azt mondta, maximum 10 körre lesz majd szüksége, hogy újra 100 százalékos formában legyen. Úgy vélte, hogy az első szabadedzésen ismét ráérez majd az erőhatásokra, előtte viszont alapos felkészülést tervez a szimulátorban és a mérnökeivel való egyeztetések révén.