Vágólapra másolva!
A szezonnyitó Osztrák Nagydíjon mutatott gyenge tempója miatt nem várja meg a Magyar Nagydíjat a Ferrari, és már a hétvégi Stájer Nagydíjon beveti idei első fejlesztési csomagját. Az ügyvezető igazgató elmondta, a teljes fejlesztési programot fel kell gyorsítani, és bízik benne, hogy Mattia Binotto csapatfőnök orvosolni tudja az istálló gyengeségeit.

Hiába sikerült a szerencsének és a jó helyzetkihasználásnak köszönhetően javítania csúfos időmérős teljesítményén, a Ferrari az Osztrák Nagydíj után nem győzi hangsúlyozni, hogy Charles Leclerc második helye mennyire nem a valós erejét tükrözi. Azért, hogy a lehető leghamarabb javulást érjenek el, Maranellóban úgy döntöttek, hogy már a hétvégi Stájer Nagydíjon bevetik a lehető legtöbbet azok közül a fejlesztések közül, amelyeket eredetileg egy futammal később, a Magyar Nagydíjra hoztak volna el először.

Tudják, hogy Leclerc második helye nem az autó teljesítményének volt köszönhető Forrás: Getty Images

A Scuderia állítása szerint a barcelonai tesztek után rájött, hogy rossz irányba ment el az idei autóval, ezért ahelyett, hogy legtöbb riválisához hasonlóan fejlesztésekkel készült volna a szezonnyitóra, inkább egy átfogóbb csomagon kezdett el dolgozni, amelyet a szezon harmadik futamán, a Hungaroringen tervez bevetni.

Látva azonban a szezonnyitó Osztrák Nagydíjon mutatott, még az istálló saját, nem túl magas várakozásait is alulmúló teljesítményét, úgy döntöttek, hogy előrehozzák a magyarországi csomag bevezetését.

„Az SF1000 még a szezonnyitó előtti várakozásokhoz sem nőtt fel. Emiatt egy ideje már teljes gőzzel zajlik az autó fejlesztése. Remélhetőleg a következő hétvégén bevethetjük az eredetileg a Magyar Nagydíjra szánt aerodinamikai csomagot, vagy legalább annak néhány elemét" – olvasható az istálló által kiadott közleményben.

Ahogyan azt már Binotto is hangsúlyozta, ettől persze nem azt várják, hogy eltűnik a Mercedeshez képest tapasztalt egy másodperces lemaradásuk. Részben azért is döntöttek a fejlesztések megsiettetése mellett, hogy az új elemeket jobban össze tudják hasonlítani a korábbi csomaggal, lévén ismét a Red Bull Ringen fog versenyezni a mezőny.

a köridőben elért előrelépés azonban lehetővé teheti, hogy a csapat feljebb kapaszkodjon a rangsorban, és jobb helyzetbe hozza a versenyzőket ahhoz, hogy megmutassák a tehetségüket. Ráadásul leellenőrizhetjük, hogy helyes-e a választott fejlesztési irány, különösen úgy, hogy lehetőség lesz minden fejlesztést valójában összehasonlítani az előző változattal."

Louis Camillerinek nem ingott meg a bizalma Mattia Binottóban Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

A kijózanító versenyhétvége után Louis Camilleri, a Ferrari ügyvezető igazgatója is szükségét érezte annak, hogy megszólaljon. A közlemény által idézett szavaiban dicsérte Leclerc-t, sajnálatosnak nevezte, hogy Sebastian Vettel nem tudta a legjobbját nyújtani, mivel gondjai voltak az autó egyensúlyával, majd elmondta, hogy

az istálló a teljes fejlesztési programját felgyorsítja a vártnál is rosszabb teljesítmény miatt, amely ellenére továbbra is bízik Mattia Binotto csapatfőnökben.

„Tudjuk, hogy sok munka áll előttünk. Ez egyértelműen nem az a rajtrácson elfoglalt helyezés, ahol egy Ferrarihoz hasonló csapatnak lennie kellene.

Elégedett vagyok az azonnali reakcióval és a munkával, amit Mattia és a teljes csapata végez minden szinten. Ez alatt nem csak az értendő, hogy ma a pályára viszik, ami másnapra volt betervezve, hanem a fejlesztési program felgyorsítását is az elkövetkező futamokra. Ez egy egységes csapat válasza, amely feltűri az ingujját és siránkozás nélkül szembenéz a problémákkal. Egy új ciklus kezdetén vagyunk, hosszú távú tervvel. Semmilyen visszaesés sem fogja befolyásolni a választott utunkat. Teljességgel megbízom Mattiában és a csapatban, hogy kezelni fogják a hiányosságokat."