A Ferrari és három másik csapat szigorúbb büntetést akar a Racing Pointnak

Forma-1, A 70. Évforduló Nagydíja, péntek, Mattia Binotto, Scuderia Ferrari
NORTHAMPTON, ENGLAND - AUGUST 07: Scuderia Ferrari Team Principal Mattia Binotto talks in the Team Principals Press Conference during practice for the F1 70th Anniversary Grand Prix at Silverstone on August 07, 2020 in Northampton, England. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Négy istálló, köztük a Ferrari is jelezte abbéli szándékát a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA), hogy megóvja a sportfelügyelők által a Mercedest másoló Racing Point ellen hozott ítéletet, mivel az szerintük túl enyhe volt. A Ferrari csapatfőnöke további tisztázást szeretne arról, hogy szabályos-e, amit a silverstone-i gárda tett.

Pénteken igen nagy felzúdulást okozott a Forma-1-es paddockban, hogy az FIA Sportfelügyelői megbüntették a Racing Pointot, mert illegálisan használta a Mercedes tavalyi hátsó fékhűtőit. A silverstone-i istálló és a Mercedes az egyik, néhány rivális csapat pedig a másik oldalt képviseli az ügyben. Utóbbiak szerint a büntetés csak a jéghegy csúcsa, ezért nem hagyják annyiban a Racing Point autójának szabályosságát.

Nem hagyják futni a Racing Pointot Forrás: 2020 Pool/Frank Augstein/AP/Frank Augstein

A Mercedes tavalyi autóját lemásoló csapattól 15 pontot levontak, valamint 400 ezer eurós pénzbírságot szabtak ki nekik.

A Ferrari, a McLaren, a Renault és a Williams szerint ez azonban nem elég, ez a négy csapat ugyanis megtámadja az FIA sportfelügyelőinek döntését a szigorúbb büntetés reményében.

A csapatoknak silverstone-i idő szerint ma reggel 9:30-ig volt ideje értesíteni az FIA-t a fellebbezési szándékukról (ezt a Ferrari és a McLaren megtette, a Renault megerősítette az F1.com-nak, hogy követi a példájukat, a Williams óvási szándékára pedig az FIA szóvivőjének megerősítéséből derült fény), ezután pedig 96 óra áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy benyújtsák az óvást.

A sportfelügyelők ítéletével egyet nem értők túl enyhének tartják a Racing Pointra kiszabott büntetést, miután a sportszabályzat megsértése miatt csak egyszeri szankcióról van szó, ráadásul az istálló tovább használhatja a hátsó fékhűtőket, az FIA részéről tehát az ügy ezzel véget érne, azonban az óvások tesznek róla, hogy ne így legyen.

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke péntek délután azt mondta, „nagyon gondosak leszünk a [felügyelők döntésének] megértésében és a következő lépésről való döntésben."

„Fontos hangsúlyozni, hogy tisztázva lett a szabályszegés ténye – idézi a csapatfőnököt a The-Race.com még azelőttről, hogy a Ferrari közleményben tudatta, benyújtotta óvási szándékát. – Ez a kiindulási pont. Nyilván ez a fékhűtőkre vonatkozik, de egy teljes koncepció áll mögötte, ami a másolásról szól. Megengedett egy teljes autókoncepciót lemásolni, vagy nem? A két dolgot külön kell választani. De a fékhűtőkkel szabályt szegtek, ami tény. Elegendő az ezért kapott büntetés, vagy sem? Ismét csak azt mondhatom, hogy gondosan át kell tanulmányoznunk a 14 oldalas indoklást."

Binotto nem elégedett Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Az Autosportnak Binotto már valamivel keményebben fogalmazott. „Az egész folyamatot és az egész koncepciót vitatjuk. Úgy gondoljuk, hogy a szabályok elég világosak. Úgy gondoljuk, hogy szabályszegés történhetett, ilyenkor pedig van egy folyamat. Jelenleg szerintem előrefelé és visszafelé is kell tekintenünk, mert ez olyasmi, amit tisztázni kell.

Ahogyan Zak [Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója] is mondta, szerintem is ez csak a jéghegy csúcsa, van még mit megvitatni."

A Racing Point fellebbez

Az FIA szóvivője azt is megerősítette, hogy a Racing Point pedig fellebbez a pénteki ítélet ellen. Otmar Szafnauer, az istálló csapatfőnöke pénteken már fontolgatta, hogy mi legyen a következő lépés, ma reggel a csapat pedig jelezte fellebbezési szándékát.

A Racing Point felveszi a kesztyűt Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Megeshet, hogy az ügyvédek többe kerülnek, mint a büntetés, valamint meg kell becsülni, hogy a levont 15 pont számítani fog-e a bajnokság végén. Olykor számít, máskor nem, ezt nehéz megjósolni.

– sorolta fel korábban, hogy mi alapján hozzák meg a döntést a fellebbezésről. – Semmi rosszat nem tettünk, az utolsó betűig követtük a szabályokat. Amikor pedig fellebbezésre kerül sor, másfajta bírók fogják meghallgatni az érveinket."