A frusztrált Vettelnek a szezon vége előtt távoznia kéne a Ferraritól?

Forma-1, A 70. Évforduló Nagydíja, csütörtök, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari
NORTHAMPTON, ENGLAND - AUGUST 06: Sebastian Vettel of Germany and Ferrari arrives at the circuit during previews ahead of the F1 70th Anniversary Grand Prix at Silverstone on August 06, 2020 in Northampton, England. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Egyre nehezebb az idei szezon végén a csapatot elhagyó Sebastian Vettel helyzete a Ferrarinál. A négyszeres világbajnok szemmel láthatóan egyre frusztráltabbá válik, amin akár úgy is változtathatna, ha szerződése lejárta előtt elhagyná a maranellóiakat.

Az utolsó közös idényüket taposó Sebastian Vettel és a Ferrari egyértelműen egyre inkább elhidegül egymástól, a 70. Évforduló Nagydíján a négyszeres világbajnoknak már nem sikerült az eddigiekhez hasonlóan magában tartani a frusztrációját, és nyilvánosan is kritizálta a csapatát.

Korábbi versenyzők és a Forma-1 sportért felelős igazgatója is úgy véli, hogy Vettel és a csapat között szemmel láthatóan nincs minden rendben. A korábban a Ferrarinál két részletben is versenyző Gerdhard Berger szerint mindenkinek az lenne a legjobb, ha a német pilóta már a szezon vége előtt elhagyná Maranellót.

Vettel nem ilyen búcsúévről álmodott Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Vettel és a Ferrari között legutóbb amiatt alakult ki egyet nem értés, hogy a négyszeres világbajnok szerint a csapata „értelmetlen taktikát" adott neki a második silverstone-i futamra, máskülönben előrébb is végezhetett volna. Mattia Binotto szerint azonban a stratégiával nem volt semmi probléma, ehelyett Vettel megforgása tehetett a rossz eredményről. A csapatfőnök a Sky Italiának azt nyilatkozta: nem hiszi, hogy Vettel „elveszítette a hitét".

A jelenleg az F1 sportért felelős igazgatójaként tevékenykedő, korábban a Ferrarinál technikai igazgatóként 10 évet eltöltő, ezután a Honda, a Brawn GP, majd a Mercedes csapatfőnöki székét elfoglaló

Ross Brawn saját tapasztalatból mondja, hogy Vettelnek és Binottónak le kellene ülnie beszélgetni egymással.

„Amikor a karrierem során ilyen szituációkba kerültem, szemtől szembe leültem a versenyzővel, hogy megértsem, mi a probléma – írta szokásos jegyzetében az F1.comon. – Aztán elkezdtem embereket bevonni a párbeszédbe, mérnököket, és a többieket, akik segíthetnek a helyzet javulásában. Meg fogja mutatni a csapat és Sebastian valós erejét az, hogy miként birkóznak meg a szezon hátralevő részével."

Vettel azt nyilatkoztam, hogy nem szabad feladnia Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Egyértelmű, hogy van egy nagyon frusztrált pilótájuk, és meg kell találniuk a módját, hogy mindkét fél érdekében az év hátralevő részére egyben tartsák a csapatot – mondta Brawn. – Egy mindkét fél számára vesztes szituációból kell mindkét fél számára győztes helyzetbe kerülniük."

Honfitársai mellette állnak

Több volt német Forma-1-es pilótát is megkérdeztek arról, hogy mi a véleményük Vettel idei kálváriájáról. Az F1-ben 2000 és 2011 között 183 nagydíjon induló Nick Heidfeld szerint jót fog tenni honfitársának, hogy eljön Maranellóból. „Úgy gondolom, hogy igen – felelte a Bild am Sonntag riporterének azon kérdésre, hogy áldás-e Vettelnek, hogy nem hosszabbították meg az idei év végén lejáró szerződését. – Egyfelől lehet, hogy a jövőbeni csapata jobb eredményeket fog elérni a Ferrarinál, másfelől pedig

A 2016-os világbajnok Nico Rosberg szerint Vettelnek már csak azért sem szabadna most feladnia, hogy megmutassa a következő csapatának, hogy milyen fából faragták.

„Egy négyszeres világbajnokról beszélünk, aki a mezőny egyik legtehetségesebb pilótája. Véleményem szerint valami baj van az autójával, mivel nem lassabb fél másodperccel Leclerc-nél – utalt a német RTL-nek Rosberg arra, hogy Vettel az elmúlt két versenyhétvégén csak küszködött az autójával – Ezek néha kis dolgok, amik elsőre nehezen észrevehetők. Sebastiannak azonnal új kasztnit kellene kérnie. Végtére is a Ferrari érdeke is, hogy jól teljesítsen.

Rá kell csapnia az asztalra a Ferrarinál, és kérnie kell egy új autót."

Mattia Binotto újságírói kérdésre elmondta, nem zárkóznak el attól, hogy kasztnit cseréljenek Vettelnél.

Az autójával is gondok lehetnek Forrás: AFP/Andrew Boyers

Ralf Schumacher, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher öccse átérzi Vettel helyzetét, hiszen a Williamsszel neki sem éppen baráti körülmények között váltak el az útjai 2004-ben.

„Nagyon kedvezőtlen a helyzete. Minden azzal kezdődött, hogy a csapata az év elején bejelentette, hogy már nincs szükségük a szolgálataira, mindezt pedig rontotta, hogy az elnök részben őt hibáztatta.

– mondta az ifjabbik Schumacher-testvér az F1-insidernek.

„Kár lenne érte, ha most dobná be a törölközőt. El tudom képzelni, hogy Sebastian nem így akar távozni, és nem is ezt érdemli. Én tudom milyen ez, hiszen én is váltottam csapatot. Az ember hirtelen kívülállónak érzi magát. Hirtelen elkezdi megkérdőjelezni a dolgokat, viccesnek találni azokat, és többé már nem érzi kényelmesen magát.”

„Most mindehhez hozzájön a probléma az autóval, mostanra ráadásul már Leclerc mutatja az utat a fejlesztésekkel, és egy kicsit gyorsabban is vezet. Azt kívánom Sebastiannak, hogy térjen vissza arra az útra, amelyen kényelmesebben érzi magát, és akkor talán hoz egy-két jó eredményt a jövőben. Nagyon sajnálatos lenne, ha elhagyna minket."

Akad, aki szerint azonnal el kellene jönnie a Ferraritól Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Nem mindeki osztja azonban azt a véleményt, hogy Vettelnek mindenáron ki kell tartania. Gerhard Berger, az osztrákok korábbi versenyzője a jelen helyzetben üdvözítőbbnek tartaná, ha Vettel venné a kalapját, és elköszönne.

– nyilatkozta a német Sport 1-nek arra utalva, hogy a McLarennek el kellene engednie Carlos Sainzot a Ferrarihoz, a Renault-nak pedig Daniel Ricciardót a McLarenhez.

Szavazzon!

Ön szerint mit kellene tennie Vettelnek?

Ezzel azonban lenne Vettel szempontjából egy kisebb probléma: neki vélhetően nem maradna ülés az idei évre, hiszen még ha a jövőre Aston Martinná váló Racing Pointhoz is igazol, a csapat aligha tenné ki Sergio Pérezt az idei szezon közben.