Vágólapra másolva!
A Racing Point csapatfőnöke szerint a Brit Nagydíj előtt pozitív koronavírustesztet produkáló Sergio Pérez semmi rosszat nem tett, amikor a jelenleg a tizedik legfertőzöttebb országnak számító Mexikóba repült, hogy meglátogassa a családját és balesetet szenvedett édesanyját.

A Brit Nagydíj előtti csütörtökön bombaként robbant a hír, hogy megvan az első koronavírus-fertőzött a pilóták között: Sergio Péreznek pozitív lett a tesztje. A Racing Point mexikói pilótájáról azóta kiderült, hogy a Magyar Nagydíj utáni kéthetes szünetben hazautazott Mexikóba, többek között azért, hogy meglátogassa a kórházban balesetet szenvedett édesanyját, majd Olaszországban is járt a családjával.

Noha Mexikó a hatodik helyen áll az eddigi fertőzöttek számát tekintve, és jelenleg a 10. legfertőzöttebb ország a világon, Otmar Szafnauer, a silverstone-i istálló csapatfőnöke szerint pilótája semmi rosszat nem tett akkor, amikor hazalátogatott.

Főnöke szerint Pérez nem hibázott azzal, hogy Mexikóba ment Forrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

Az Osztrák Nagydíj után nagy port kavart, amikor Valtteri Bottas és Charles Leclerc is hazament Monacóba pár napra ahelyett, hogy Ausztriában maradt volna a saját "buborékjában". Ilyesmit Szafnauer elmondása szerint a szezont elindító tripla hétvége során az ő pilótái nem tettek, azt azonban szerinte nem lehet elvárni, hogy a kéthetes szünetben senki ne menjen haza a családjához.

Szerinte Pérez mexikói útja semmiben sem különbözik attól, hogy a csapatok is visszamentek a főhadiszállásukra.

Az istálló csapatfőnöke azt is elmondta, hogy Pérez szerződésében sem szerepel olyasmi, hogy ezt ne tehette volna meg, így nem szegte meg a kontraktusát.

Ugyanakkor megvitattuk, hogy milyen módon repül oda és vissza, és ezt mindig magángéppel tette, úgyhogy nincs gond ezzel. Nem ült kereskedelmi járatra a két verseny között, ezért úgy gondolta, hogy bőségesen eleget tett az óvintézkedéseknek, úgyhogy meglepte a pozitív teszt."

Szafnauer megvédte pilótáját Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

A Racing Point csapatfőnöke arról nem beszélt, hogy azóta törölt Instagram-posztok szerint Pérez annyira azért nem volt elővigyázatos, mivel étteremben is járt Guadalajarában, valamint barátaival és szurkolókkal is fotózkodott. Azt viszont elmondta, szerinte nem befolyásol semmit, hogy a súlyosan fertőzött Mexikóban járt. „Az utólagos bölcselkedés csodálatos dolog. Sok ember tartózkodik súlyosan fertőzött területeken világszerte. A gyárban dolgozóink közül sokan Northamptonban élnek, és mint tudjuk, Northamptont is lezárták. Úgyhogy

Most meg kell vizsgálnunk, hogy Checo miként fertőződött meg, hogy a jövőben megelőzhessük ezt."

Egyelőre nem tudni, hogy a mexikói pilóta helyére beugró Nico Hülkenberg csak a mostani versenyhétvégén vezetheti-e a Racing Point egyik autóját, vagy a továbbiakban is számítanak a szolgálataira, mivel egyelőre nem tisztázott, hogy Péreznek mennyi ideig kell karanténban maradnia. „Van egy kis bizonytalanság ezzel kapcsolatban, mert még mindig nem vagyunk biztosak benne, hogy hét vagy tíz napra szól a karantén.

De amennyiben csak hét, akkor is ott van még egy akadály, negatív teszteket kell produkálnia, mivel ha a vírus ezután is ott lesz a szervezetében, akkor megint csak Nico vezethet a második silverstone-i versenyen."

Hülkenbergnek akár több versenyhétvége is juthat Forrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

Szafnauer nem tartja kizártnak, hogy az FIA-nak és az F1-nek a mostani eset fényében újra kell gondolnia azt, hogy mit enged meg a versenyzőknek a futamok között.

Pérez karrierje egyik legszomorúbb napját élte át

A 30 esztendős pilóta a közösségi oldalain közzétett videóban köszönte meg a versenyzőtársak, a csapata és a szurkolók támogatását, mindenkit biztosított róla, hogy jól van és valóban nincsenek tünetei, a hangulata azonban egyáltalán nem jó.

– mondta a videóban. – Tudtam, hogy nagyszerű autónk lesz ezen a hétvégén, a csapat fantasztikus munkát végzett, rengeteget készültünk erre a versenyre, hogy 100%-osan készen álljunk. Szomorú vagyok, hogy ez történt. Mindez megmutatja, hogy milyen sebezhetőek vagyunk ezzel a vírussal szemben. Az FIA és a csapatom minden instrukcióját követtem a Magyar Nagydíj után, privát géppel mentem Mexikóba meglátogatni az anyukámat, akinek nagy balesete volt. Így amikor kiengedték a kórházból, találkozhattam vele, majd visszatértem Európába ugyanúgy, ahogyan elmentem, a protokollt betartva."