Egy volt csapatfőnök nem hiszi, hogy a Mercedes vétlen az autómásolásban

Forma-1, A 70. Évforduló Nagydíja, szombat, parc fermé, Mercedes, Racing Point
NORTHAMPTON, ENGLAND - AUGUST 08: The cars of Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP and Lance Stroll of Canada and Racing Point parked in parc ferme after qualifying for the F1 70th Anniversary Grand Prix at Silverstone on August 08, 2020 in Northampton, England. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Racing Point elődjének tekinthető Jordan és Midland egykori csapatfőnöke, Colin Kolles nem hiszi, hogy fotók alapján le lehetett másolni a tavalyi Mercedest. Úgy véli, a címvédő is benne van az ügyben és bírálta Toto Wolffot is.

Már az aktuális mezőnyön kívül is hullámokat vet az idei Racing Point ügye, mivel egyre többen kételkednek abban, hogy a silverstone-i istálló csupán fotók alapján le tudta másolni a tavalyi Mercedest.

A Racing Point a tavalyi Mercedes másolata, az ideivel nem tudja felvenni a versenyt Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a Spanyol Nagydíj során „teljes nonszensznek” nevezte, hogy a Racing Point más eszközöket is bevetett volna, Wolff úgy vélte, tudnának erről, és kijelentette, kész megvédeni a márkát, ha valaki ezzel vádolná őket.

A Racing Point elődjének tekinthető Jordan és Midland korábbi csapatfőnöke, Colin Kolles azonban a német Sport 1 televízióban azzal vádolta a feleket, hogy együttműködtek a másolás érdekében.

„Nem csak alkatrészeik voltak, hanem adataik is. Úgy hallottam, egy 60%-os szélcsatorna modelljük is volt és sablonnak egy életnagyságú bemutatóautó, amit szkennelhettek és átalakíthatták CAD-adatokká. Különben nem tudták volna működésre bírni a koncepciót.”

Colin Kolles manapság a sportautó-versenyzésben érdekelt Forrás: Getty Images/Getty Images/Ker Robertson

Kolles jelenleg nem érdekelt a Forma-1-ben, de korábban több zavaros ügyletben is részt vett, egyebek mellett titkos hangfelvételt is készített Wolff szavairól, azt eljuttatta Ross Brawnnak, a Mercedes korábbi csapatfőnökének és Wolffot is megpróbálta zsarolni. A német-román szakember ezúttal is bírálta Wolffot, arra célozva, hogy a Mercedes csapatfőnöke körül összeférhetetlenségek állnak fenn.

„A Mercedes-konszern [vezetői] helyében én feltenném magamnak a kérdés, hogy a Mercedes csapatfőnöke miért mindig [Lawrence Stroll] hajóján van Gstaadban vakációzik – utalt a Racing Point és Wolff összefonódására. – Véleményem szerint sok más dolog is történt, ami nem igazán helyénvaló. Nagyon szoros kapcsolatban áll [Wolff és Stroll]. Ez a személyes véleményem, de nem csak az enyém, mások is így gondolják ezt.”