Vágólapra másolva!
Élesen bírálta a Racing Pointot a McLaren vezérigazgatója, Zak Brown, majd Otmar Szafnauer személyeskedve reagált a vádakra. A botrányt kavaró csapat áll a további vizsgálatok elé.

Pénteken ítéletet hoztak az FIA sportfelügyelői a Racing Point idei autójának ügyében, de hiába döntöttek a Renault javára és marasztalták el a csapatot a Mercedes fékhűtőjének vélelmezett lemásolása miatt, öt csapat, köztük a McLaren is elégedetlen volt a 15 pont levonásával és a 400 ezer eurós pénzbüntetéssel, ezért fellebbezést nyújtottak be.

A Racing Point jogilag elsősorban a Renault-val harcol, de a McLaren (képünkön) is fellebbezett Forrás: Getty Images

Már a döntés nyilvánosságra hozatala után nyilvánvaló volt, hogy nem nyugszanak meg a kedélyek, az FIA sajtótájékoztatóján egyebek mellett Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója is elmondta, nem tartja sportszerűnek, hogy a Racing Point kérdéses alkatrészei az autón maradhatnak, és azt sem, hogy csak a konstruktőri pontokat vették el, a pilóták eredményeit meghagyták.

Brown arra is gyanakodott, hogy a Racing Point más alkatrészek esetében is szabályt sértett, és lényegében azzal vádolta az ellenfelet, hogy hazudtak a korábbi nyilatkozataik és az FIA-nak tett vallomásaik során. „Azt állították, hogy fotók alapján másolták le [a Mercedest], és a dokumentumok átolvasása után nyilvánvaló, hogy ez baromság – mondta Brown. –

Nem kellett sokat várni, a Racing Point csapatfőnökéhez, Otmar Szafnauerhez is eljutottak Brown kijelentései: „Szóval, Zak Brown szerint ez marhaság, mert ő nem mérnök – vágott vissza. – Fogalma sincs, hogy miről beszél. Semmi. Meglep, hogy milyen keveset tud az F1 szabályairól. Nekem úgy tűnik, jobban képben van a veterán versenyzéssel, mint az F1-gyel” – utalt Brown hobbijára.

Zak Brown kritizálta az ellenfet Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke rámutatott, két tábor alakult ki az ügyben, az általa „forradalmároknak” nevezett csoport további súlyosbításért fellebbezett, a Racing Pointnál és a Mercedesnél viszont egyáltalán nem gondolják, hogy bárki is szabályt sértett, ezért a silverstone-i istálló szintén fellebbezett, hogy elkerüljék büntetéseket és tisztázzák a csapat nevét.

„Fellebbeznünk kell, mert teljesen a sport- és technikai szabályokon belül maradtunk és tisztáznunk kell a nevünket – mondta Szafnauer. – Nem kellene 15 pontot veszítenünk és 400 ezres büntetést kapnunk. Semmi rosszat nem tettünk” – nyomatékosított, és kijelentette, a kérdéses fékhűtőket „teljesen mi terveztük és gyártottuk, egyáltalán nem kaptunk alkatrészt a Mercedestől.”

Szafnauer nem hagyta magát Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Szafnauer szerint a Forma-1 arról szól, hogy kiaknázzák a szabályokban rejlő lehetőségeket, és úgy vélte, csak azért, mert versenyképes autót készítettek, még nem tettek rosszat. Rámutatott, hogy korábban a mai Alpha Tauri és a Haas is használta más csapatok alkatrészeit, ezért szerinte

most sem erről szól ez az ügy, hanem arról, hogy ők nagyobb mértékben másolták le a Mercedest a többieknél.

A csapatfőnök nem tart a további vizsgálatoktól, szerinte minél jobban beleásnak az ügybe, annál inkább kedvező lesz számukra a végkifejlet, „mert abszolút semmi rosszat nem tettünk. Minél mélyebbre ásnak, nekünk annál jobb, ezért üdvözlöm ezt.”