Vágólapra másolva!
Vegyes érzelmekkel készül a Belga Nagydíjra Charles Leclerc, hiszen pályafutása első F1-es győzelmének helyszínére tér vissza, azonban ellenfeleihez hasonlóan őt is megérinti barátja, Anthoine Hubert halálának közelgő évfordulója.

Tragédia árnyékolta be a tavalyi Belga Nagydíjat, miután az F1-es viadal előtt, szombat délután megtartott F2-es versenyen súlyos baleset történt, amelynek következtében meghalt Anthoine Hubert, akit tehetséges pilótaként és szimpatikus személyiségként tartottak számon. Több F1-es pilótát különösen megérintettek a történtek, mert fiatalabb korukban versenyeztek Hubert-rel, és arra számítottak, hogy hamarosan ő is csatlakozik a világbajnokság mezőnyéhez.

Gyászszalag és ünneplés - vegyes érzelmek uralkodtak Leclerc-ben Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Mindannyiuk közül Charles Leclerc-t érték a legszélsőségesebb érzelmek, mivel barátja elvesztése után egy nappal pályafutása első nagydíjgyőzelmét aratta Spában, ami a tragikus körülményektől függetlenül mérföldkő a számára.

„Spa-Francorchamps különleges helyet foglal el a szívemben. Noha itt értem el az első győzelmemet, tavaly itt vesztettük el a barátunkat, Anthoine-t is. Nehéz lesz visszatérni a pályára, az egész hétvégén gondolni fogok rá” – áll a Ferrari előzetesében.

Leclerc-hez hasonlóan Hubert honfitársa, Pierre Gasly is megemlékezett a történtekről. Kiemelte, „szomorú pillanat” lesz a belgiumi visszatérése a „borzalmas baleset” miatt.

„Hétéves korom és a gokartos időszakunk óta ismertem őt, ugyanabba az iskolába jártunk, amit a francia motorsport-szövetség hozott létre. 13 és 19 éves korunk között hat évig lakótársak voltunk. Szerintem a paddockban mindenki szakít majd időt arra, hogy emlékezzen rá.”

Hubert a francia autósport ígéretes tehetsége volt, 22 évesen szenvedett halálos balesetet Forrás: FIA F2

Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke is megemlítette a történteket, valamint Carlos Sainz és Lando Norris is kitért Hubert emlékére.

„Izgalmas, fiatal tehetség volt, aki túl korán elment tőlünk, de mindig is emlékezni fogunk rá, bárhol is versenyzünk, Spában pedig még inkább” – mondta a spanyol versenyző. A belgiumi felmenőkkel is rendelkező Norris hozzátette: „Az egész versenyzői közösséget sokkolta és elszomorította, ami történt. Gondolni fogunk rá, miközben az idei futamra készülünk.”