Vágólapra másolva!
A Forma-1 ismert fotósa, Mark Sutton vasárnap szemtanúja volt annak, hogy Sebastian Vettel és Otmar Szafnauer a Racing Point csapatfőnökének az autójában hagyta el a pályát. Gerhard Berger azt javasolná a négyszeres világbajnoknak, hogy az idény végén vonuljon vissza, de ha nem így tesz, akkor az osztrák expilóta szerint a silverstone-i alakulat lenne a legjobb választás.

Egyre több jel utal arra, hogy Sebastian Vettel jövőre a jelenleg még Racing Point néven működő Aston Martin pilótája lesz. A tárgyalások tényét lényegében minden érintett elismerte, sőt, voltak olyan hangok, amelyek a bejelentés már a Brit Nagydíj hétvégéjén megtörtént volna, ha Sergio Pérez nem kapja el a koronavírust. Vasárnap, a leintés után pedig Mark Sutton, az ismert F1-es fotós szemtanúja volt, hogy Vettel és Otmar Szafnauer, a Racing Point csapatfőnöke együtt távozott a helyszínről.

Vettel a Racing Point csapatfőnökének, Otmar Szafnauernek a társaságában hagyta el a helyszínt Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Miközben elhagytam a pályát, észrevettem a pilóták parkolójában, hogy Sebastian Vettel egy sima utcai pólóban kiszáll a kék Ferrarijából, majd beszállt Otmar piros Ferrarijába az anyósülésre – számolt be az eseményről saját Instagram-oldalán. – Bárcsak nálam lett volna a fényképezőgépem, remek kép lett volna. Mindenesetre láttam, hogy megtörtént.”

Sutton hozzátette, nem tudja, hová mentek, de valószínűleg Szafnauer oxfordi házába vagy esetleg a Racing Point központjába, ami a pálya közvetlen közelében található. Bár utóbbi kevésbé valószínű, ugyanis a fotós elhajtott a gyár mellett, de nem látta, hogy a kocsi ott parkolna.

Ez alapján könnyen lehet, hogy a bejelentés valóban már csak idő kérdése, de ha valamiért mégis kútba esne, akkor Vettel számára vélhetően nem marad más választás, mint a visszavonulás, vagy legalábbis pályafutásának szüneteltetése. Vettel korábbi csapatfőnöke, Gerhard Berger szerint a bukósisak szögre akasztása lenne a legjobb döntés, de a Racing Pointhoz történő átigazolást is teljes mértékben megértené.

„Sebastian négyszeres világbajnok, és mostanáig megőrizte az egészségét – nyilatkozta a Sportbuzzer.de-nek. – Én azt tanácsolnám neki, hogy inkább vonuljon vissza.

Olyan autójuk van, amellyel Pérez vagy Lance Stroll dobogóra állhat. Azt mondanám, hogy egy Sebastian kaliberű pilóta erre egyértelműen képes lenne, és egy napon talán a Mercedeseket is legyőzhetné, vagy legalább tényező lehetne az élmezőnyben. Sokkal jobb helyzetben lenne, mint a Ferrarival. Úgyhogy ez egy reális alternatíva, abszolút megérteném, ha ezt választaná.”

Berger mindkét fél szempontjából megértené, ha Vettel a Racing Pointhoz igazolna Forrás: AFP/Joe Klamar

Berger még a Toro Rossónál dolgozott együtt a német pilótával, hiszen 2006 és 2008 között a csapat részvényeinek 50 százalékát birtokolta. Nemrég a Racing Point szemszögéből is beszélt az esetleges átigazolásról: akkor azt mondta, hogy a csapatnak már most szüksége lenne Vettelre, aki sokkal jobb eredményeket érne el a mexikói és a kanadai versenyzőnél, és a világbajnokság 2. helyéért harcolna.