Vágólapra másolva!
Finoman fogalmazva sem fogadta jól Daniel Ricciardo McLarenhez szerződésről szóló bejelentését Cyril Abiteboul, a Renault csapatfőnöke. A javuló eredmények tükrében most elárulta, hogy mi volt ennek az oka.

Szokatlanul indulatos közleményben reagált a Renault Daniel Ricciardo távozásának májusi bejelentésére. Cyril Abiteboul csapatfőnök a „kölcsönös bizalom", az „egység" és az „elkötelezettség" minden korábbinál nagyobb fontosságát hangsúlyozta, mint „egy gyári csapat számára kritikusan fontos értékeket." Egyértelmű volt, hogy a francia üzenete a Renault-t mindössze egy közös szezon után leíró Ricciardónak szólt, aki második Enstone-ban töltött idénye előtt közölte: 2021-től a McLarennél folytatja pályafutását. Abiteboul most elmondta, mi frusztrálta igazán az ausztrál pilóta döntésében.

Abiteboul finoman fogalmazva sem volt boldog Ricciardo távozásának bejelentésekor Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Ricciardo első közös szezonja a franciákkal nem a vártnak megfelelően sikerült, a rengeteg technikai hiba mellett az autó sem váltotta meg a világot, az istálló ráadásul a feltámadó McLarentől is kikapott a pontversenyben. Mindezek után az ausztrál inkább kihasználta a Carlos Sainz Ferrarihoz szerződése jelentette lehetőséget, és aláírt a wokingiakhoz.

„Szerintem mindenki érezte a frusztráltságot és az én frusztráltságomat is a bejelentése után" – ismerte be Abiteboul az Autosportnak, hogy valóban mérges volt pilótájára.

A frusztráltságot pedig elmondása szerint az szülte, hogy ő már ekkor tudta, hogy az idén jobbak lesznek, de mindezt nem tudta bizonyítani Ricciardónak.

„Legyünk őszinték, az volt az érzésem, hogy jönni fog [a most látott] fejlődés, hogy a csapat tett egy lépést előre és az autó is jobb lesz. Ráadásul sokkal több fejlesztés volt folyamatban, amelyeket még ki sem próbált.

Nem csak mi, hanem az előző csapata is" – utalt a Red Bullra.

Ricciardo úgy hozta meg a döntést, hogy az idei autóval egytelen futamot sem teljesített Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Abiteboul úgy gondolja, hogy Ricciardo idei formája a bizonyíték arra, hogy mindenkinek időre van szüksége ahhoz, hogy beilleszkedjen egy új csapatba. Emiatt a jövőben igyekezni fognak több évre tervezni a versenyzőikkel. „Daniel nagyon érzelmes pilóta, de egyértelműen szintet lépett. Sokkal magabiztosabb lett a csapatban és az autóval is, a kapcsolat közte és a versenymérnöke között pedig nagyon-nagyon erős. Ezt mind látjuk, a befektetett munka végre kifizetődik."

Az első év mindig egyfajta befektetés az utána következő évek előtt. Úgyhogy hosszabb együttműködés kell a versenyzőinkkel, ha előre akarunk lépni."

A Renault az istállónál maradó Esteban Ocon mellé a visszatérő Fernando Alonsót szerződtette Ricciardo helyére. A kétszeres világbajnok szerződése a 2022-es szezon végéig szól.