Az Aston Martin visszaadhatja Vettel varázsát, véli a technikai igazgató

Forma-1, Orosz Nagydíj, időmérő, Lewis Hamilton, Mercedes, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, baleset, első szárny
SOCHI, RUSSIA - SEPTEMBER 26: Sebastian Vettel of Germany and Ferrari retrieves his front wing from the track after crashing as Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 passes during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Russia at Sochi Autodrom on September 26, 2020 in Sochi, Russia. (Photo by Getty Images/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A jövőre Aston Martin néven induló Racing Point technikai igazgatója is látja, hogy Sebastian Vettel nem élete formájában versenyez a Ferrarinál, de Andrew Green szerint segíthetnek, hogy a német pilóta rendezze a sorait és számítanak a világbajnoki címeivel megszerzett tapasztalatára.

A következő F1-es szezon egyik érdekes történetszálának ígérkezik, hogy Sebastian Vettel újra elkapja-e a fonalat az Aston Martin néven versenyző Racing Point színeiben. A négyszeres világbajnok idén a tempó és a versenyszituációk kezelése terén is elmarad csapattársához, Charles Leclerc-hez képest, de a Ferrari már a szezon kezdete előtt kizárta őt a csapat jövőjét érintő kérdésekből.

Vettel nincs könnyű helyzetben a Ferrarinál, de a saját dolgát is megnehezíti Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Getty Images

A Toszkán Nagydíj előtt a Racing Point bejelentette, hogy leszerződtetik Vettelt a távozó Sergio Pérez helyére, de a közvéleményben sokan kételkednek abban, hogy a német pilóta jó választás a fejlődő csapathoz, és az Orosz Nagydíj alkalmával Andrew Green, az istálló technikai igazgatója is elárulta, látják ők is, hogy új igazolásuk nem éppen a legjobb korszakát éli.

– vélte Green. – Fejben most nincs igazán rendben, egy kissé elvesztette a varázsát, mi viszont szerintem a legjobb csapat vagyunk, ha rendbe kell szedni a pilótákat, és meg kell találni, hogy mikor érzik jól magukat. E téren szerintem sokat segíthetünk neki. Őszintén hiszem, hogy ez lesz a helyzet, ezek vagyunk mi.”

A Racing Point az egykori Jordan, Midland, Spyker és Force India utódja, a silverstone-i istálló mindegyik korszakában nagy szerepet kaptak a tehetséges, elsősorban fiatal pilóták, de az 1996-os világbajnok Damon Hill is náluk töltötte pályafutása utolsó két évét, valamint segítettek Heinz-Harald Frentzennek és Péreznek is, miután eltanácsolta őket a Williams és a McLaren.

Green szerint a csapatváltás jót tehet Vettelnek Forrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

„Nagyon pilótaközpontúak vagyunk. Sok időt fordítunk arra, hogy megértsük a versenyzőinket, összedolgozzunk velük, nagyon erős munkakapcsolatot és köteléket alakítsunk ki velük. Ez segít formálni őket, és elérni, hogy otthonosan, biztonságban érezzék magukat, ne aggódjanak amiatt, hogy mi zajlik a hátuk mögött” – utalt a Ferrarira.

„A belső polémiákat mellőzzük és lehetővé tesszük, hogy arra figyeljenek, hogy a lehető leggyorsabban vezessék az autót. Szerintem ezt Sebnél is el tudjuk érni.”

Vettel érkezik Pérez helyére Forrás: Getty Images/AP/Pavel Golovkin

Bár a 30 éves Pérez is rutinos versenyző, eddig mindössze dobogós helyeket ért el, a Forma-1-ben esélye sem volt arra, hogy futamot nyerjen, nagyrészt azért, mert sohasem kapott igazán versenyképes autót. Ez az idén és jövőre részben adott, a Racing Point egyre jobban hasonlít a tavalyi Mercedesre, viszont a csapat operatív szempontból még nem vb-esélyes erő a mezőnyben.

Green azt reméli, hogy Vettel érkezése teljesen új lendületet ad majd az egész csapatnak, és egyúttal azt is jelzi, hogy a tulajdonosi konzorciumot vezető Lawrence Stroll komolyan gondolja, hogy élcsapatot farag az Aston Martinból.

„Ő többszörös világbajnok, aki olyan munkamódszereket hoz magával, amiket mi még nem láttunk – felelte Green, amikor arról kérdezték, hogy mit vár Vetteltől. – Olyasvalakire van szükségünk, aki már megcsinálta, és meg tudja mutatni nekünk, hogy mi kell ahhoz, hogy elkezdjünk versenyeket vagy bajnokságokat nyerni. Ő elhozza ezt.”