Vágólapra másolva!
A Toszkán Nagydíjon a Ferrari 1000. alkalommal áll rajthoz a Forma-1-ben. Az ellenfelek csapatfőnökei jól emlékeznek az első alkalomra, amikor látták versenyezni a Ferrarit, bárhol is voltak éppen a világban.

Mérföldkőhöz érkezik a Ferrari, ami a Toszkán Nagydíjon az 1000. alkalommal áll rajthoz a Forma-1-ben. Az olasz istálló a sportág történetének összes szezonjában versenyzett, és elsősorban a 2000-es évek elején látott sikersorozatnak köszönhetően manapság is minden idők legsikeresebb csapata. A hétvége apropóján az FIA sajtótájékoztatóján megkérdezték a rivális csapatfőnököket, hogy milyen emlékeket tudnak felidézni az első alkalomról, amikor látták versenyezni a Ferrarit. Bárhol is jártak éppen, a Scuderiával kapcsolatban mindegyiküknek vannak személyes élményei.

Schumacher a Ferrarival megelőzi a BAR-Hondával versenyző Jenson Buttont a 2003-as USA Nagydíjon Forrás: Getty Images/2003 Getty Images/Mark Thompson

Otmar Szafnauer
Racing Point F1 Team

„Rajongóként tiszteltem a Ferrarit. A ’80-as évek elején láttam őket először versenyezni Detroitban, ott jártam egyetemre, és lementem megnézni a nagydíjat. Emlékszem, a Ferrarik csatáztak azt hiszem a Hondákkal” – utalt a japán gyártóra, ami 1985-ben a Williamsszel, 1987-ben a Lotusszal, 1988-ban pedig a McLarennel nyerte meg a versenyt.

„Akkoriban a Ford Motor Companynál és a General Motorsnál dolgoztam, ezért egy kicsit jobban szurkoltam a Ferrarinak, mint a Hondának. Így kezdődött. Aztán persze ott voltak Michael Schumacher abszolút hihetetlen évei. Lehengerlők voltak, és azokra az évekre is emlékszem, bár akkor már túlléptem a rajongáson, és keményen dolgoztam a British-American Racingnél, hogy legyőzzük őket.”

Lauda az 1976-os Olasz Nagydíjon, a visszatérése idején Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Hoch Zwei / Ronco

Günther Steiner
Haas F1 Team

„Amikor [Niki] Lauda visszajött a nagy balesete után a ’70-es években – idézte fel az első emlékét az 1976-os Olasz Nagydíjra utalva. – Emlékszem, hogy felkeltem éjszaka, amikor visszatért Japánban, de végül elvesztette a bajnoki címet. Észak-Olaszországból származom, mindenki a Ferrarinak szurkolt és Lauda nagyon sikeres volt. Nekem ilyen emlékeim vannak a Ferrariról. Ez ragadt meg, és nagyszerű társaságnak tartom. Sokat tesz a Forma-1-ért, és sokat tett az idők folyamán is. Már 1000 nagydíjnál járnak, ami szerintem szép szám.”

Jacky Ickx úton a 2. hely felé Jochen Rindt mögött az 1970-es Német Nagydíjon Forrás: Getty Images/Bernard Cahier/Bernard Cahier

Franz Tost
Scuderia Alpha Tauri

„Elég jól emlékszem arra, amikor Niki Lauda győzött Jaramában – utalt az 1974-es Spanyol Nagydíjra. – Sok más, különleges esemény is volt. Emlékszem arra is, amikor Jacky Ickx 2. lett Jochen Rindt mögött a Hockenheimringen. Istenhez fohászkodtam, hogy mögötte maradjon. A Ferrari természetesen a legismertebb márka a Forma-1-ben, az elejétől itt vannak, nagyon sikeres időszakaik is voltak, amikor futamokat és bajnokságokat nyertek.”

„A legutóbbi Michael Schumacherrel volt, szenzációs korszak volt. Akkoriban egy kicsit én is érdekelt voltam, mert [Willi] Weber menedzsmentjével dolgoztam. Csak gratulálni tudok a Ferrarinak az 1000. nagydíjukhoz és további 1000 versenyt kívánok nekik.”

Mansell a Ferrari 641-essel az 1990-es Brit Nagydíjon Forrás: Getty Images/Paul-Henri Cahier/Paul-Henri Cahier

Christian Horner
Red Bull Racing

„Azok a piros autók, amikor feltűnnek… Emlékszem a V12-esekre, amikor Nigel Mansell és Gerhard Berger hajtott Silverstone-ban. Azoknak a motoroknak egyszerűen csodálatos hangjuk volt. Mindig is mítosz övezte a Ferrarit és mindazt, amit az évek során elértek. Aztán persze kiálltunk ellenük. A mi indulásunk idején Michaellel lehengerlők voltak, hihetetlen munkát végeztek, aztán volt egy időszakuk [Fernando] Alonsóval is. Kemény ellenfelek voltak, és nagyszerű, kiváló versenyistálló, nagy történelemmel. A Ferrari a Forma-1 szinonimája.”

Leclerc első győzelme volt főnökének is emlékezetes Forrás: AFP/Valdrin Xhemaj

Frédéric Vasseur
Alfa Romeo Racing

„Számomra Charles [Leclerc győzelme] tavaly Spában. Nagyszerű volt, még akkor is, ha a hétvége embert próbáló volt. Az biztos, hogy ha visszatekintünk, minden egyes évtizedben mindig ott voltak, jól szerepeltek, versenyeket nyertek, manapság pedig megtiszteltetés versenyezni velük. Erre mindannyian büszkék lehetünk.”

A Ferrari a motorhome homlokzatán ünnepli a dicső történetét Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

Mattia Binotto
Scuderia Ferrari

„Személyes szinten megtiszteltetés – felelte, amikor arról kérdezték, hogy milyen érzés számára a Ferrari 1000. nagydíjához érkezni. – Az, hogy a Scuderia Ferrari csapatfőnökeként köszönthetem az 1000. versenyt bizonyosan felelősség, de megtisztelő is, mert ez már szép történelem. Már olyan hosszú, 1950 óta tartó történelem, és mindig itt voltunk, sohasem álltunk le. Ez a legsikeresebb csapat a konstruktőrök és a pilóták világbajnokságában is, valamint a futamgyőzelmek száma terén. Igazi megtiszteltetés, mert amikor gyerek és rajongó voltam, sohasem gondoltam volna, hogy itt lehetek.”