Vágólapra másolva!
A Ferrari vezetése és maguk a versenyzők sem győzték hangoztatni, hogy a híresztelések és a több tavalyi incidens ellenére nincs problémájuk egymással. Mattia Binotto csapatfőnök most újabb esetet osztott meg ennek alátámasztására.

A tavalyi szezonban az élcsapatok közül a Ferrarinál volt a legszorosabb verseny, Sebastian Vettel és Charles Leclerc rengetegszer találkozott a pályán, és ezekből gyakran kisebb-nagyobb konfliktus alakult ki. Mind közül a legsúlyosabb a brazíliai ütközésük volt, amiről akár azt is lehetett hinni, hogy a két pilóta hosszú távú viszonyára is kihat. Ehhez képest Mattia Binotto csapatfőnök elmondta, hogy már két nappal később tisztázták a történteket, amiről egy eddig nem hallott részletet is elárult.

Az interlagosi ütközés volt Vettel és Leclerc tavalyi rivalizálásának csúcspontja

A 2019-es idényben Vettel és Leclerc rivalizálása egyre kiélezettebb lett, az év első három versenyén a Ferrari többször is arra utasította a monacói pilótát, hogy ne előzze meg, vagy éppen engedje el csapattársát, amit Bahreinben meg is tagadott. A gondok a szezon második felében kezdtek sokasodni, Monzában Vettel nehezményezte, hogy az időmérő edzés utolsó körében nem kapta meg a szélárnyékot Leclerc-től, a Szingapúri és az Orosz Nagydíjon pedig Leclerc szerette volna, hogy a négyszeres világbajnok visszaengedje az élre.

Brazíliában aztán betetőzött a két pilóta rivalizálása: a futam hajrájában összeütköztek, ami mindkettejük versenyének végét jelentette.

A leintés után Mattia Binotto csapatfőnök kijelentette, mind a német, mind a monacói pilótát hibásnak tartja a történtekért, és Maranellóba rendelte őket. Később arról beszélt, hogy az ütközés ugyan nem tett jót a kapcsolatuknak, de sokkal kevésbé drámai a helyzet, mint ahogyan azt a kívülállók gondolhatják.

A svájci szakember nemrég interjút adott a Ferrari hivatalos magazinjának. A beszélgetés során megkérdezték az elmúlt szezon kulcspillanatairól. A pályán kívüli eseményekkel kapcsolatban a csapategységet emelte ki, és megemlítette, mennyire jól kezelték a brazíliai eseményeket.

– árulta el. – Előtte egymással beszéltek, hogy tisztázzák a történteket, majd konferenciahívás útján engem is bevontak. Ez több volt egy gesztusnál, és megmutatta, mennyire egységesek vagyunk.”

A két versenyző előbb egymással, majd Binottóval is tisztázta a történteket Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Colombo Images

Vettel és Leclerc még legalább egy szezont fog egymás mellett tölteni, hiszen az idei évre mindkettőjüknek szerződése van. Utóbbi még jóval tovább is marad, de a német pilóta esetében kérdéses a hosszabbítás.

A négyszeres világbajnok méltatta Leclerc-t

A Vettel és közte történt csörtéket leszámítva Charles Leclerc nagyon pozitív bemutatkozáson van túl a Ferrarinál, kis híján már második versenyét megnyerte, végül Spában és Monzában tudott diadalmaskodni, az időmérő edzéseken pedig hét pole pozíciójával mindenki mást megelőzött.

Mindez Alain Prost figyelmét sem kerülte el. A pályafutása során a Ferrarinál is megforduló, jelenleg a Renault F1-es tanácsadójaként tevékenykedő négyszeres világbajnok úgy véli, a 22 éves pilóta rendkívül sikeresen zárta pályafutásának első szakaszát.

Prost rendkívül nagyra tartja a fiatal monacói pilótát Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Rengeteget beszélek Charles-lal. Mindenekelőtt azt emelném ki, hogy már ennyire fiatalon sikerült meggyőznie a Ferrarit – nyilatkozta a francia Auto Hebdónak. – A Scuderiánál versenyezni óriási nyomást jelent, ennek fényében kijelenthető, hogy karrierje első részét hatalmas sikertörténetként könyvelhetjük el.”

Prost úgy véli, Leclerc-t már legalább ugyanúgy kell kezelni az istállón belül, mint csapattársát, hiszen rögtön sikerült vele felvennie a versenyt. A franciák négyszeres világbajnoka rámutatott, ha kell, a monacói pilóta nem riad meg az agresszivitástól.

„Charles már most letette a névjegyét, hiszen első Ferrarinál töltött évében harcban volt Vettellel, ami elképesztő – fogalmazott. – Azt is megmutatta, hogy nem habozik, ha ki kell tennie a könyökét. Amikor pedig a rádióüzeneteit hallgatom, arra gondolok, hogy ebben a gyerekben van kurázsi.”