A Mercedes elárulta, mi lett az igazi fegyvere az utóbbi években

Forma-1, Mexikói Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes, Sebastian Vettel, Ferrari
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 27: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 leads Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF90 on track during the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 27, 2019 in Mexico City, Mexico. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
James Allison, a Mercedes Forma-1-es csapatának technikai igazgatója kifejtette, melyik az a mindennél fontosabb terület, amelyen az elmúlt években rengeteget dolgoztak, mára sokkal jobbak benne, mint azelőtt, ez pedig a mezőny fölé emeli őket.

Nem nagyon lehet manapság olyan területet találni a Forma-1-ben, amelyen ne a hat év alatt hat egyéni és hat konstruktőri világbajnoki címet nyerő Mercedes lenne a legjobb. James Allison, a csapat technikai igazgatója az Auto Motor und Sportnak adott interjúban azonban kiemelt egyet, amely kulcsfontosságú a csillagos márka sikereiben.

A tavalyi szezonban a motorerő, ezáltal pedig az egyenesekben mutatott tempó volt az egyedüli, amelyben nem a Mercedes vitte a prímet, ezen a téren a Ferrari a mezőny fölé nőtt. Mindez azonban vajmi kevés volt ahhoz, hogy felvegyék a versenyt a nagy riválissal. Allison rávilágított a miértekre.

A Mercedes egy területet kivéve mindenben jobb volt a Ferrarinál Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Az utóbbi évek Forma-1-ében – különösen a Pirelli-korszak 2011-es kezdete óta – rengeteg szó esik a gumikról és azok megfelelő használatráról. A tavalyi szezonban kisebb palotaforradalom tört ki amiatt, hogy több csapat úgy érezte, az abroncsok gátolják a szoros versenyeket, mivel a 2019-es változattal többeknek is igencsak meggyűlt a baja. A Pirelli ígéretet tett, hogy az idei évre orvosolja a problémákat, szélesíti a gumik működési tartományát és a túlzott kopás ellen is tenni fog. Ebből végül nem lesz semmi, a csapatok a decemberi abu-dzabi teszt után ugyanis úgy döntöttek, hogy maradnak a 2019-es változatnál.

Hogy ez jó hír-e a Mercedesnek, vagy sem, majd az idei szezon során kiderül, az állandóság mindenesetre esélyt adhat azoknak a csapatoknak a felzárkózásra, akik tavaly nem, vagy csak túl későn jöttek rá a gumik titkára.

James Allison, a Mercedes technikai igazgatója ugyanis amondó, csapatának ezen a téren sikerült akkorát fejlődnie, amivel biztosította a sikerszéria folytatását.

„Manapság a legfontosabb, hogy a legtöbbet kihozzuk a gumikból, legyen szó bármelyik idényről – szögezte le az AMuS-nak. – Szerencsések vagyunk, hogy kiváló mérnökök dolgoznak a csapatunkban, akik pontosan ezt a tudást és megértést hozták magukkal.

Ezért nincs már az a yo-yo effektus a kivételesen jó és a rossz versenyhétvégék között. Tavaly nem is volt akkora visszesésünk."

Allison szerint sikersorozatuk első éveiben nem voltak igazán jók a gumikezelésben, más területeken meglévő fölényüknek köszönhetően azonban így is nyerni tudtak Forrás: NurPhoto/Hasan Bratic/Photoshot/NurPhoto/Hasan Bratic

Allison úgy érzi, a Mercedes kezében valódi „fegyverré vált" a jó gumikezelés, ezért jelenleg saját csapatának adná a legnagyobb esélyt arra, hogy beletalál a gumik működési tartományába egy adott versenyhétvégén, majd a körülmények változására reagálva végig ott is tud maradni.

A technikai igazgató úgy érzi, nekik sikerült a legjobban megérteniük, hogy miként hatnak a 2019-es gumikra a tavaly bevezetett aerodinamikai szabályok, amiért a szakembereik érdemelnek elismerést.

A gumikezelés során fontos szempont, hogy egy autó mekkorra leszorítóerőt képes előállítani, ezáltal milyen gyorsan képes felmelegíteni az abroncsokat, ha egyáltalán a megfelelő működési tartományba tudja hozni azokat. Tavaly a Ferrari, különösen a szezon első felében kimondottan szenvedett a lassú és középgyors kanyarokban, csak kereste a gumik megfelelő működtetésének módját. Paddock-szerte hangoztatott elmélet, hogy a vörösök hatékonyabb, jobb légellenállású koncepció mellett döntöttek, ami végül zsákutcának bizonyult, a maximális leszorítóerejük nem érte el például a Mercedesének szintjét, ezért voltak lassabbak a kanyarokban.

James Allison azonban tévesnek minősítette azt a nézetet, hogy a Ferrari tudatosan a hatékonyabb, míg ők tudatosan a nagyobb leszorítóerőt előállító koncepció mellett döntöttek.

A technikai igazgató szerint az a leghatékonyabb autó, amelyik a leggyorsabb, azaz a legjobb egyensúlyt találja meg a légellenállás és a leszorítóerő között, ez pedig nekik sikerült.

A Mercedes nem szándékosan tette le a voksát a nagyobb leszorítóerő mellett, egyszerűen csak azt az utat választotta, amelyikkel gyorsabbá tudta tenni az autóját Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

„A hatékonyság a lehető legkisebb energiabefektetéssel elért eredmény. Mindannyian egy szabálycsomag köré építjük az autót. A célunk, hogy versenyeket nyerjünk. Az az autó, amelyik nyer, a leghatékonyabb a mezőnyben, efelől nincs kétség.

Ha ettől nőni fog a légellenállás, akkor annak a változtatásnak annyi leszorítóerőt kell eredményeznie, hogy össszességében gyorsabb legyen tőle az autó."

A technikai igazgató úgy véli, a szezon második felére azért gyorsult a Ferrari, mert a fejlesztéseiknek köszönhetően növelni tudták az autójuk leszorítóerejét, a kanyarokban azonban így sem tudták utolérni a Mercedest, a gumikezelésük pedig szintén kicsit elmaradt az Ezüstnyilakétól, ami a versenytávon jelentett igazán hátrányt.