A McLaren ügyvezetője nekiment a Racing Pointnak a koronavírusos Stroll miatt

Forma-1, Portugál Nagydíj, Zak Brown, McLaren
PORTIMAO, PORTUGAL - OCTOBER 23: McLaren Chief Executive Officer Zak Brown talks in the Team Principals Press Conference during practice ahead of the F1 Grand Prix of Portugal at Autodromo Internacional do Algarve on October 23, 2020 in Portimao, Portugal. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Zak Brown élesen bírálta a Racing Pointot azért, ahogyan a silverstone-i gárda az Eifel Nagydíjon rosszullétre panaszkodó, később pozitív koronavírustesztet produkáló Lance Stroll esetét kezelete. A McLaren ügyvezető igazgatója szerint a többi csapat irányába is felelősséggel tartoznak, ezért szükség van az átláthatóságra a gyanús eseteknél. Szerinte ez ebben az esetben nem volt meg.

Lance Stroll a Portugál Nagydíj előtti szerdán tudatta a világgal, hogy átesett a koronavírus-fertőzésen. Mint kiderült, az Eifel Nagydíjat rosszullétre panaszkodva kihagyó kanadai pilóta már a nürburgringi versenyhétvége során fertőzött volt, mivel vasárnapi hazautazásának estéjén elvégzett tesztje pozitív lett. Miután Otmar Szafnauer, a Racing Point csapatfőnöke megvédte az istállót – mondván rengeteget tesztelnek, Stroll újratesztelését pedig orvosára hallgatva nem végezték el – Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója bírálta a silverstone-i gárdát amiatt, ahogyan eljárt az ügyben.

Stroll azóta meggyógyult, így a Portugál Nagydíjon részt vehet Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Miután Szafnauer részletesen elmondta, hogy Strollt az Eifel Nagydíj előtti kedden tesztelték, majd legközelebb vasárnap este, már svájci otthonában végezték el rajta a csapat protokollja szerint kötelező tesztet, sokakban felmerült, hogy rosszulléte ellenére miért nem tesztelték le a két időpont között is a kanadait. Mint kiderült, Svájcban tartózkodó fizioterapeutája tanácsára nem tették ezt meg, aki nem tartotta szükségesnek az extra tesztet.

Tény, hogy Strollnak korábban is voltak az Eifel Nagydíj idején jelentkező gyomorpanaszai, ezek során pedig több negatív tesztet is produkált.

Utólag azonban már ő is úgy véli, nem ártott volna legalább egy extra teszt.

„Utólag könnyű okosnak lenni, mivel akkor nem tudtam, hogy COVID-os vagyok, nem gondoltam, hogy elkaptam a betegséget – nyilatkozta. – Ugyanolyan tüneteim voltak, mint az Orosz Nagydíj után, nem éreztem jól magam, közben pedig két negatív tesztem lett. Nem gondoltam volna, hogy koronavírusos vagyok."

De amint mondtam, beszéltem az orvosommal, akivel arra a következtetésre jutottunk, hogy ez nem COVID, ezért csak a szokásos tesztet végezték el. A versenyhétvége előtti tesztem negatív lett, ezért megkaptam a zöld jelzést. A következő beütemezett teszt vasárnap este volt, én pedig maradtam a tervnél, miután konzultáltam az orvosommal."

Zak Brown több kivetnivalót is talált abban, ahogyan a Racing Point kezelte Stroll esetét Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója azonban nem tartja felelős eljárásnak azt, ahogyan a Racing Point kezelte a helyzetet. Az amerikai üzletember elmondta, ő azonnal letesztelte volna Strollt, miként bárkit, aki rosszul van. „A McLarennél nekünk az embereink a legfontosabbak. Nem fogunk semennyi kockázatot vállalni. Felismerjük, hogy ez milyen veszélyes, ezért biztosítani akarjuk, hogy mindenki egészséges maradjon és továbbra is részt vehessen a versenyeken.

– jelentette ki az ügyvezető igazgató.

Mint emlékezhetünk, a McLarennel is történt hasonló a végül törölt márciusi Ausztrál Nagydíj előtt. Brown azt az esetet hozta fel példaként. „Amikor Ausztráliában az egyik csapattag nem érezte jól magát, Andreas (Seidl, a McLaren csapatfőnöke) és én – noha egyikünk sem orvos – nagyon gyors döntést hoztunk arról, hogy elkülönítjük, amikor pedig a tesztje pozitív lett, az egész csapatot elkülönítettük, noha tudtuk, hogy ezzel nem fogunk tudni részt venni a versenyen."

Brown szurkálódása ezzel azonban még nem ért véget. „Tudom, hogy az orvos szerint nem lett volna pozitív a tesztje. Talán utólag visszatekintve ezt máshogy kellett volna csinálni. Nem tudom, hogy ki volt az orvos, Dr. Mallya, Dr. Seuss, vagy Dr. Dre. De talán legközelebb tesztelni kellene mindenkit, akinek bármilyen tünete van, mert tudjuk, hogy milyen veszélyes ez a vírus."

A McLaren szerelői közül többen az Ausztrál Nagydíj előtt kapták el a vírust Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

Noha a csapatok a pályán egymástól elkülönítve dolgoznak, teljesen nem zárható ki az átfertőzés veszélye, Brown szerint ezért is kell mindenkinek azonnal közölnie, ha gyanús eset van a csapatában. Az ügyvezető igazgató emellett megkérdőjelezte Szafnauer azon állítását is, miszerint a világon senki nem végez annyi tesztet az alkalmazottain, amennyit a Racing Point.

„Nem ismerem minden csapat tesztelési protokollját, csak azt tudom, hogy mi mennyit tesztelünk – mondta Brown. – De hallottam, hogy a Racing Point többet tesztel a világ bármely vállalkozásánál. Nem tudom, hogy ezt mivel tudják alátámasztani.

Pontosan úgy, ahogy a Mercedesnél láthattuk az ő eseteiknél. Úgyhogy még egyszer mondom, nem ismerek minden részletet, csak azt tudom, amit olvastam és láttam, de úgy tűnik, hogy nem volt meg az azonnali átláthatóság."

„Én csak annyit tudok, hogy a McLarennél mi mindenkit naponta tesztelnénk, aki nem érzi jól magát, hogy biztosra menjünk, hogy az a személy egészséges és nem fertőz meg másokat, valamint mindenkit azonnal elkülönítenénk, aki a közelében tartózkodott."